Въпреки сериозните възражения, които са по-скоро политически, отколкото от икономическа

...
Въпреки сериозните възражения, които са по-скоро политически, отколкото от икономическа
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Приемането на еврото ще повлияе на българския вложител – лихвите по кредитите ще бъдат намалени

Въпреки сериозните възражения, които са по-скоро политически, в сравнение с от икономическа и финансова позиция - България би имала изгода от влизането в еврозоната. Това съобщи по ТВ Европа през днешния ден лидерът на листата на „ Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)” – Валери Симеонов.

По думите му от приемането на еврото директна финансова полза ще има българският инвеститор, защото лихвите по заемите ще бъдат понижени.

На второ място, българските банки ще бъдат освободени от тежкото обвързване да поддържат една доста висока ликвидност. „ Към сегашния миг тя доста постоянно надвишава 50 %. Което блокира средства, основава един доста тежък административен ред, тъй че да се отговори на условията на Европейската банка и на Световната банка. Докато непознатите банки, които имат клонове в България поддържат една ликвидност от 2-3 %. Просто неравноправието е очевидно”, разяснява Валери Симеонов.

Не на последно място – това ще повлияе и на дребния и междинен бизнес, ще даде опция за по-свободно боравене с банкови средства, подписване на контракти, един спомагателен тласък за развиването и вложенията като цяло. „ Да не забравяме и че дисциплиниращите условия на Международния валутен фонд стабилизираха българския лев. Той е задоволително постоянен, с цел да чакаме, че при един преход към еврото ще се получи някакъв фрапантен скок. Което се е случвало при други страни в Европейски Съюз, които обаче не са имали валута под контрол”, акцентира Валери Симеонов.

В диалога за това каква Европа би трябвало да имаме Валери Симеонов беше безапелационен, че от позиция на местоположението на България в европейския континент наложително би трябвало да имаме обща европейска войска.

„ Ние нямаме друга гаранция против една възможна експанзия от страна на наша южна съседка”, акцентира водачът на НФСБ. Той даде образеца с Кипър, разделянето му на две страни и напрежението сред две страни-членки на НАТО Гърция и Турция, аргументирайки се, че участието ни в НАТО не е достатъчната гаранция при възможна експанзия против България.

Валери Симеонов беше безапелационен, че не вижда несъгласие сред това Европа да е Европа на нациите и основаването на обща валута и войска. „ Така или другояче от участието си в Европейски Съюз България би трябвало да има изгоди, да получава принадена стойност във всяко едно отношение и направление. И България ще продължи своето участие, без значение дали резервира своята автономия във връзка с претенциите за съобразени с нейните характерни условия наставления и регламенти, само че от друга - с присъединяване в паричния пазар или общата армия”, акцентира Валери Симеонов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР