Въпреки съпротивата от страна на неправителствения сектор и от извънпарламентарни

...
Въпреки съпротивата от страна на неправителствения сектор и от извънпарламентарни
Коментари Харесай

ГЕРБ ограничи правото на правосъдие с огромно поскъпване на някои съдебни такси

Въпреки съпротивата от страна на неправителствения бранш и от извънпарламентарни партии, ръководещото болшинство взе решение за многократно нарастване на правосъдните такси по касационните каузи пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (ВАС).
Увеличението е в действителност съществено, изключително що се отнася до каузи с веществен интерес. Тогава таксата е пропорционална на интереса и може да стигне до 4500 лв., разяснява! Иначе таксата за жители се увеличи от 5 на 70 лв., за компаниите и гражданските организации - от 25 на 370 лв. .
Поправките в Административно-процесуалния кодекс бяха гласувани на второ четене, а Българска социалистическа партия разгласи, че ще ги прати в Конституционния съд незабавно щом бъдат обнародвани в " Държавен вестник ", съобщи в. " Сега ". Аргументите - гyби ce бaлaнcът мeждy ycĸopявaнe нa пpaвocъдиeтo и пpaвoтo и дocтъпa нa гpaждaнитe дo пpaвocъдиe, тaĸcитe в aдминиcтpaтивнoтo пopизвoдcтвo cĸaчaт дo 900 пъти, зaяви пpeд жypнaлиcти в пapлaмeнтa Явop Бoжaнĸoв oт БCΠ, представен от " Де факто ".
Народното събрание може да организира изключително съвещание идващия вторник (17 юли), което да бъде напълно отдадено на измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), импортирани от ГЕРБ. Предложението е на Данаил Кирилов, ръководител на парламентарната правна комисия. Той го аргументира с извънредно дългото закъснение на разглеждането на поправките, които бяха импортирани още през юни 2017 година.
Кирилов и заместникът му в правната комисия Хамид Хамид през вчерашния ден трикратно пробваха да удължат работното време на Народното събрание, с цел да напредне разискването на измененията на второ четене. Мнозинството депутати обаче настойчиво отказваха да ги поддържат. Решението дали Народното събрание ще работи в допълнение идната седмица ще бъде взето от председателския съвет на Народното събрание.
Иначе поправките за правосъдните такси минаха, откакто от ГЕРБ бяха задоволително упорити да ги прокарат за повторно. При първия опит законопроектът беше спрян. Аргументите на ръководещите за приемането бяха, че в този момент ниските такси разрешавали доста каузи пред Върховен административен съд и това товарело съда, а също така имало потребност от в допълнение финансиране на работата на съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР