Въпреки съпротивата на президента Зоран Миланович, Хърватия трябва да участва

...
Въпреки съпротивата на президента Зоран Миланович, Хърватия трябва да участва
Коментари Харесай

Хърватия трябва да участва в обучението на украински войници

Въпреки съпротивата на президента Зоран Миланович, Хърватия би трябвало да взе участие в задачата за образование на украински бойци, сподели хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман в Брюксел в понеделник, изразявайки вяра, че за това ще се откри " политически отговорно болшинство ", заяви ХИНА.

Европейският съюз взе кардинално решение да сътвори задача за образование на украински бойци на територията на Европейски Съюз. След като външните министри на Европейски Съюз поддържаха това на среща в Люксембург предишния месец, Гърлич Радман разгласи, че Хърватия също ще взе участие в задачата, а президентът Зоран Миланови съобщи, че е срещу, съобщи Българска телеграфна агенция.

Радман уточни, че процедурата в Хърватия е такава, че решението се взема от президента и хърватския парламент. Ако президентът не е склонен, за приемане на решението е належащо болшинство от две трети в Народното събрание.

В отговор на коментара на кореспондент, че тогава не е доста евентуално Хърватия да може да взе участие поради опозицията на президента и събитието, че държавното управление няма болшинство от две трети, Гърлич Радман сподели, че се надява на политически отговорно държание.

Министрите на защитата на Европейски Съюз ще обсъдят задачата във вторник.

Външните министри на Европейски Съюз разискаха също обстановката в Западните Балкани, напрежението сред Сърбия и Косово, обстановката в Черна гора и Босна и Херцеговина, на която през октомври Европейската комисия предложи да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз.

Гърлич Радман сподели, че всички министри са подчертали нуждата всички страни кандидатки да хармонизират външните си политики с Европейски Съюз и да наложат наказания против Русия. Сърбия е единствената страна от Западните Балкани, която отхвърля да го направи.

Що се отнася до Босна и Херцеговина, Гърлич Радман сподели, че полемиката е подчертала нуждата от определяне на ръководство на всички равнища допустимо най-скоро, с цел да може страната да действа.

Ако част от желаните промени бъдат осъществени, има късмет страната да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз до края на годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР