Въпреки съпротивата на БСП, правителството на Кирил Петков намери механизъм,

...
Въпреки съпротивата на БСП, правителството на Кирил Петков намери механизъм,
Коментари Харесай

Ще каже ли служебният кабинет сбогом на оръжията за Украйна

Въпреки съпротивата на Българска социалистическа партия, държавното управление на Кирил Петков откри механизъм, по който да доставя оръжия за Украйна. Големият въпрос в този момент е дали служебното държавно управление на президента ще ревизира тази политика. Назначените от Румен Радев за служебни министри на стопанската система Димитър Стоянов и на защитата - Никола Стоянов, бяха най-яростните критици на Корнелия Нинова поради оръжейните покупко-продажби за Украйна през трети страни.
Докато в София цареше междувластие около промяната на постоянното държавно управление на Кирил Петков със служебното на президента Румен Радев, на 350 км от столицата край Карнобат се взривиха хранилища за муниции. Според притежателя им Емилиян Гебрев, производител и търговец на оръжие, " не става въпрос за елементарен пожар ", тъй като малко преди гърмежа охранителната система е отчела нарушаване на външния периметър към складовете. В тях, по думите му, се съхранявали муниции с " отпаднала нужда, поръчани от други компании, за които още не било решено дали да бъдат унищожени или модифицирани ". Това не е първият случай със хранилища с военна продукция на Гебрев.

През годините гърмежи имаше в още две места за предпазване на муниции, както и в склад в Чехия. За всички тях имаше подозрение за съветска връзка, тъй като взривената продукция беше предопределена за вражески за Русия страни като Грузия и Украйна. Срещу самия Гебрев пък беше изработен опит за нападение посредством отравяне с " Новичок ", зад което евентуално стоят съветските секрети служби.

В случая със складовете в Карнобат и съхраняваните там муниции за утилизация може да се направи обосновано съмнение, че в действителност са били предопределени за експорт за Украйна през трети страни (това е един от методите, по които България подкрепя украинската армия) и от тази позиция гърмежите може да са и предизвестие.
Реклама
Следствието занапред ще обяснява дали в палежа има предумисъл, или е случай, само че той съответства с основен миг на промяната на властта в България. На мястото на държавното управление на Кирил Петков, което осъди съветската експанзия против Украйна и поддържаше украинската войска с оръжие, идва длъжностен кабинет на президента, който има много по-умерена позиция по тематиката. А хора от администрацията му, които в този момент заемат високи позиции в изпълнителната власт, отправяха остри рецензии към проукраинската позиция на кабинета " Петков ".
Темата с оръжието за Украйна ще е основна и за служебния кабинет
Очевидно тематиката ще продължи да е значима и за служебния кабинет, тъй като при представянето на целите на новото държавно управление Румен Радев разгласи като първа задача пред министрите му " да не се въвлича България във война ". Със същия мотив преди време Радев нападна държавното управление на Кирил Петков, когато кабинетът осъди експанзията на Русия в Украйна и се обсъждаше въпросът дали България да даде оръжие на украинската страна. Темата за военната помощ тогава беше още по-сложна, тъй като за единия от сътрудниците в четворната коалиция - Българска социалистическа партия, това също се оказа алена линия. Още повече че водачът на социалистическата партия Корнелия Нинова беше министър на стопанската система и като такава оглавяваше Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване. Това е органът, който дава разрешителните за вноса и износа на оръжия и муниции.

Притисната от русофилския профил на електората си и критиците в личната си партия за заемането на позиция на страната на Украйна в спора, от една страна, и лоялността към съдружните си сътрудници в кабинета на Кирил Петков, от друга, Нинова съумя да наложи Народното събрание да гласоподава решение, с което разреши на държавното управление да окаже единствено военно-техническа помощ на Украйна, като ремонтира украинска военна техника в наши предприятия, само че все пак държавното управление откри механизми за експорт на оръжие за Украйна.

Това става по два метода. Единият е изнасяне на военна продукция от военните ни фабрики посредством компании за трети страни, най-често Полша или друга европейска страна, които по-късно ги реекспортират за Украйна. По линия на Министерството на защитата пък се бракува остаряло съветско оръжие на българската войска, което отново посредством компании се изнася за трети страни, само че е предопределено за Украйна, чиято войска е въоръжена главно с съветска военна техника.
Реклама
По този метод Нинова имаше мотив да твърди пред електората си, че откакто оръжието отиде в дадена страна, България не носи отговорност, в случай че то бъде реекспортирано за Украйна, а в това време импровизирано всички бяха наясно, в това число и сътрудниците на страната ни в НАТО, че страната ни в действителност доставя оръжие на украинската войска.
Ще ревизира ли служебният кабинет износа на оръжие
Големият въпрос в този момент е дали износът на оръжие ще продължи, или кабинетът на Гълъб Донев ще го ограничи.

Съмненията, че служебният кабинет може да ревизира политиката на постоянното държавно управление на четворната коалиция към този момент идват по линия на назначенията на двамата министри - на защитата Димитър Стоянов и на стопанската система Никола Стоянов, от които зависи износът на военна продукция за Украйна. Проблемът е, че и двамата бяха съществени критици на политиката на държавното управление на Петков по отношение на Украйна, като упреците им за експорт на оръжие бяха отправени главно към Нинова.

Димитър Стоянов е основен секретар на президента и приближен негов човек и нормално изказванията му или реакциите му в обществените мрежи, където е доста деен, се възприемат като позиция, която е съгласувана с президента. Никола Стоянов пък беше ръководител на борда на шефовете на държавното оръжейно сдружение ВМЗ-Сопот по време на предходното служебно държавно управление на президента, само че беше уволнен от Нинова откакто тя стана министър на стопанската система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР