Въпреки решението на коалиционния съвет моделът на финансиране на партиите

...
Въпреки решението на коалиционния съвет моделът на финансиране на партиите
Коментари Харесай

Парламентът все пак ще гласува субсидия от 1 лв за партиите

Въпреки решението на съдружния съвет моделът на финансиране на партиите да се реши след съвещания с всички политически сили, ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че поправката за дотация от 1 лева може да влезе в пленарната зала още тази седмица

© Георги Кожухаров ГЕРБ продължава да държи на предлагането на държавното управление парламентарно показаните партии и тези, които са спечелили 1% на изборите за Народно заседание, да получават по един лев на глас дотация от страната. Това стана ясно от изявлението на ръководителя на парламентарната група на ръководещата партия Даниела Дариткова направено след среща с съдружните сътрудници от " Обединените патриоти " в сряда в Народното събрание.
" Ще подкрепим измененията в Закона за държавния бюджет във разновидността, който беше импортиран от Министерския съвет. Оставаме на твърдата позиция, че дотацията би трябвало да остане 1 лева на глас. ", сподели Дариткова.

Тя обаче уточи, че след възможното приемане на този размер на дотацията може да се търсят нови разновидности за финансиране на партиите. " С съдружните сътрудници ще продължим диалозите по какъв начин да бъде ревизиран Закона за политическите партии ", съобщи Дариткова.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По думите й отчетът на бюджетната комисия за второто четене на измененията в Закона за бюджета е подготвен и тази седмица може да влезе в пленарната зала, макар че точката не попада в дневния ред на Народното събрание. По неофициална информация тя ще бъде импортирана като изключителна точка в дневния ред на следващия ден. Освен дотация от един лев за извоюван глас, бюджетната комисия утвърди и предлагането на Движение за права и свободи за безкрайно финансиране на партиите от физически и юридически лица. За момента не е ясно дали този текст ще бъде утвърден дефинитивно в залата или не.

Разнобой измежду партиотите

Засега позицията на ГЕРБ за фрапантното понижаване на държавната дотация на партиите се споделя единствено от една от партиите в ръководещата коалиция - " Атака ". На брифинга в Народното събрание след диалозите дружно с Дариткова се появи единствено водачът на " Атака " Волен Сидеров, който категорично посочи, че приказва от името на личната си партия. Той повтори позицията си, която неведнъж заявяваше през последните няколко седмици, че поддържа предлагането на държавното управление за финансиране от 1 лев на извоюван глас. " Няма по какъв начин да създадем крачка обратно от предлагането за 1 лева ", сподели Сидеров и добави, че да се търсят други разновидности значи, партиите да бягат от това, което " желаят хората ". Лидерът на " Атака " призна, че сътрудниците му от Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " са " на друго мнение " по въпроса и затова не участват на брифинга.

Малко по-късно Валери Симеонов упрекна сътрудниците си от ГЕРБ, че са трансформирали позицията си на 180 градуса и по този начин са нарушили сделките сред съдружните сътрудници, които бяха признати на последния съдружен съвет на ръководещите предходната седмица. Тогава министър председателят Бойко Борисов и водачите на Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака " се договориха решението кой да е размерът на държавната дотация за партиите да бъде взето след съвещания в Народното събрание с всички политически сили и с ангажимента измененията да се създадат в Закона за политическите партии.

Миналата седмица обаче съвещания нямаше, а като причина от болшинството посочваха отсъствието на ръководителя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова от страната. А след днешната среща сред ръководещите се разбра, че въпреки всичко от ГЕРБ ще предложат за гласоподаване предлагането за фрапантно понижение на дотацията, а по-късно ще разискват какъв модел на финансиране на партиите да бъде признат.

" Не знам кой ръководи ГЕРБ в действителност и на кого да имаме вяра. На това, което сме се договорили на политическия съвет или това, което се изнася от парламентарното управление на партията. Просто ще би трябвало да се уточнят, да получим един безапелационен отговор на коя позиция са, тъй като става въпрос за две противоположни позиции ", съобщи Симеонов. Той беше песимистичен, че предлагането за 1 лева дотация може да бъде отхвърлено в пленарната зала, в случай че ГЕРБ го внесе за разглеждане тази седмица. Освен Сидеров, в поддръжка на фрапантното орязване на парите за партиите се разгласи и водачът на " Воля " Веселин Марешки.

Част от партиите нямат решение по какъв начин да гласоподават

От Движение за права и свободи, които имаха оферти за отпадане напълно на държавната дотация, не знаеха за желанието на ГЕРБ да вкара измененията в Закона за бюджета като изключителна точка в дневния ред на Народното събрание. Депутати от придвижването завиха за " Капитал ", че ще гласоподават в поддръжка на техното предложение, което беше отхвърлено от бюджетната комисия, само че нямат решение дали да поддържат предлагането на държавното управление за дотация от един лев на глас.

Решение по какъв начин да гласоподават в пленарната зала нямат и от третия сътрудник от " Обединените патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация. Депутатът Юлиан Ангелов съобщи, че Вътрешна македонска революционна организация са за понижаване на партийната дотация, само че не в фрапантния размер, който оферират от ГЕРБ. Той предлоложи, че в този момент предлагането за 1 лева на глас може да бъде утвърдено в пленарната зала, а по-късно до края на месец юли могат да бъдат утвърдени промени в Закона за политическите партии, с които да бъде признат нов модел на финансиране на партиите. " Има разнообразни разновидности ", уточни Ангелов.

Ако обаче в този момент се одобряват препоръчаните от държавното управление промени в Закона за държавния бюджет от 1 лева дотация, това ще значи, че партиите ще получат оставащата половина от годишната си дотация въз основата на новата корекция. Което значи, че ще разполагат със доста по-малко средства за предизборната акция за локалните избори, която ще стартира в края на септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР