Въпреки различията между партиите Ангела Меркел обяви, че очаква успех

...
Въпреки различията между партиите Ангела Меркел обяви, че очаква успех
Коментари Харесай

Накъде отиват коалиционните преговори в Германия

Въпреки разликите сред партиите Ангела Меркел разгласи, че чака триумф на арзговорите довечера

Още по тематиката
Германската стопанска система е в напредък, само че е изправена пред риск от прегряване

Германският съвет на икономическите специалисти предизвести, че високият растеж на стопанската система носи риск от инфлация
9 ное 2017
Коалицията в Германия е една стъпка по-близо до реализиране

Меркел желае формалните договаряния да стартират до 10 дни, отстъпките в настояванията на Зелените са положителен сигнал, че това ще се случи
7 ное 2017
Коалицията в Германия става все по-скъпа

Коалиционният контракт може да коства над 100 милиарда евро спомагателни разноски на бюджета през идващите 4 години
23 окт 2017
На вълната на антиимигрантската изразителност чак до Бундестага

" Алтернатива за Германия " може да се трансформира в трета мощ и основен опозиционер в Бундестага. Въпросът е дали ще може да се наложи дълготрайно
23 сеп 2017 Усещането за прогрес в договарянето на коалиция в Германия през днешния ден наподобява изгубено. В началото на предходната седмица Ангела Меркел разгласи краен период до четвъртък вечерта, в който бъдат контрактувани рамките на съдружните договаряния. Въпреки упованията за отстъпки в настояванията на трите партии, напрежението сред тях пораства, а времето изтича. Ако партиите не съумеят да преодолеят несъгласията си, са вероятни два изхода от обстановката - ръководство без болшинство или нови избори. И двата разновидността са неприемливи и ще бъдат казус в новата история на Германия.

Кой какво желае

Миграцията остава една от най-оспорваните тематики сред трите договарящи партии. След дълъг спор Християндемократическият съюз (ХДС) и сестринската му партия от Бавария - Християнсоциалният съюз (ХСС), които в Бундестага ръководят под името " Съюз ", се договориха страната да приема най-много от 200 хиляди души годишно. Докато Партията на свободните демократи (ПСД) теоретично приема цифрата, Съюз 90/Зелените държи да бъде обезпечен достъп и на фамилиите на утвърдените, което фрапантно би нараснало препоръчаната квота. Заради острите реакции, които Меркел и християндемократите срещнаха след първичната си реакция на бежанската рецесия, не се чака " Съюз " да отстъпи от настояванията си.

Разрив има и по тематиката за опазването на околната среда. " Речта на Ангела Меркел не значи нищо. Това, което от дълго време липсва, е уточненост ". Така Зелените разясниха изявлението на канцлера на конференцията за битка с климатичните проблеми в Бон, на която тя не разяснява съответни ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха. Призивът на Зелените и други организации е незабавно да бъдат затворени 20 централи на въглища в страната, само че свободните демократи и ХСС са срещу сходна фрапантна мярка.

Отговорност обаче не носят само еколозите. Миналата седмица Зелените се отхвърлиха от настояването си за възбрана за придвижване на коли с мотор с вътрешно горене до 2030 година, само че прогрес липсва и по тази тематика. " Преди всичко липсва съгласие, че ограничавания върху самостоятелната подвижност би трябвало да бъдат изключени ", разяснява водачът на свободните демократи Кристиан Линдер, чиято партия се отличава със мощно икономическия си профил и е натурален " противник " на Зелените. Оттам произлиза и идващият проблем пред обединението - Зелените поддържат препоръчаните промени на Макрон, до момента в който либералите се опълчват на всичките му претенции - общ бюджет на еврозоната, финансов министър, общо гарантиране на дълг или фискални прехвърляния.

" Още на следващия ден би трябвало да има забележителен прогрес ", разяснява генералният секретар на ХДС Андреас Шойер. Дали това ще се случи зависи от умеенето на Меркел да модерира разговора и от желанието на двете дребни партии да се върнат като значими играчи на политическата сцена. Защото разновидността за ръководство в малцинство или нови избори не е преференциален за нито една страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР