Въпреки ръста в производителността, темпото на иновации в суперкомпютрите намалява(снимка:

...
Въпреки ръста в производителността, темпото на иновации в суперкомпютрите намалява(снимка:
Коментари Харесай

Суперкомпютърните иновации забавят темпо


Въпреки растежа в продуктивността, темпото на нововъведения в суперкомпютрите понижава
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата актуализация на листата на 500-те най-мощни суперкомпютри в света се отличава с един-единствен дебютант в топ 10. Анализаторите побързаха да обяснят, че въпреки този тип устройства да не престават да се усъвършенстват откъм продуктивност, темпото на нововъведения явно се забавя.

Perlmutter, който се намира в лабораторията на Лорънс Бъркли в Министерството на енергетиката в Съединени американски щати, стъпи на петото място на юнското издание на листата Топ 500. Той изтласка Selene на Nvidia на шесто място. Със своите 64,6 петафлопа Perlmutter е най-забележителната смяна в листата, отбелязва.

Машината се класира добре и в листата Green 500, който се концентрира върху енергийната успеваемост на суперкомпютрите. Там суперкомпютърът зае шесто място с помощта на енергийната успеваемост от 25,55 гигафлопа на ват.

Като цяло в листата Топ 500 има единствено 58 нови попълнения. Това не е надалеч от рекордно ниското равнище от 44 нови участници, регистрирани предишния ноември. Анализаторите са на мнение, че наклонността е показателна и приказва за изцяло закъснение спрямо по-ранните години.

Намаляването на броя на новите участници се приписва най-много на въздействието на рецесията с Covid-19, която понижи вложенията в търговски високопроизводителни изчислителни системи до рекордно ниско равнище. Авторите на листата признаха, че последното издание „ е видяло дребна смяна “.

Японският суперкомпютър към момента резервира първата позиция със забележителна преднина. Той беше пуснат в деяние през март предходната година и може да се похвали с рекордните 442 петафлопа – което значи, че е три пъти по-ефективен от най-близкия съперник, IBM Summit с неговите 148,8 петафлопа.

Продукт на партньорство сред Riken и Fujitsu, Fugaku употребява персонализирания ARM процесор на Fujitsu. Това разреши на устройството да доближи пикова продуктивност от екзафлоп. „ Подобно достижение е предиздвикало някои да показват тази машина като първия суперкомпютър от „ екза-мащаб “, споделиха създателите на.

Изчислителните машини могат да правят колосални калкулации всяка секунда и се чака доста да ускорят огромните приложения, вариращи от прецизна медицина до симулация на климата. Китай, Съединени американски щати и Европейски Съюз имат амбициозни цели за реализиране на нови величини в мащаба на изчислителните системи през идващите няколко години.
още по тематиката
Конкурирайки се след Fugaku, останалата част от топ 10 на листата остана значително същата. Китай регистрира забележителен спад в броя на устройствата, с които може да претендира за позиции в листата. От 212 китайски машини, включени в предходната итерация, страната в този момент има „ единствено “ 186 суперкомпютъра в рейтинга.

„ Няма доста безапелационни доказателства за какво се случва по този начин, само че сигурно би трябвало да се означи “, споделят създателите на листата.

Въпреки спада на броя, Китай към момента господства в Топ 500: идващият максимален съперник, Съединени американски щати, има 123 системи в листата. Това накара някои откриватели да стигнат до заключението, че разликата сред двете страни бързо се стопява.

Остава правилно обаче, че продуктивността на китайските суперкомпютри е надалеч по-висока от тази на другите системи. Съединени американски щати имат обща продуктивност от 856,8 петафлопа в секунда, до момента в който китайските машини създават приблизително 445,3 петафлопа в секунда.

В друга забележителна разработка създателите на Топ 500 подчертаха забележителното нарастване на потреблението на процесори AMD, изключително измежду дребното нови попълнения. на компанията зареждат половината от 58-те нови състезатели и три от устройствата, включени в челната десетка: Perlmutter, Selene и немския Juwel Booster Module.

„ Поехме ангажимент да осигурим продуктивността и опциите, нужни за прогрес в научните открития, превъзмогване на бариерата и продължение на нововъведенията “, сподели Форест Мород, старши вицепрезидент на центъра за данни и групата за вградени системи в AMD.

По отношение на систематичните взаимовръзки създателите следят дребна смяна, като Ethernet се употребява в към половината от системите. Една трета от суперкомпютрите използваха Infiniband и по-малко от една десета разчитат на OmniPath. Персонализирани връзки имат 37 системи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР