Въпреки ръста през последната година, само 5% от оборота на

...
Въпреки ръста през последната година, само 5% от оборота на
Коментари Харесай

3,5 пъти по-малко пазаруваме онлайн от средното за ЕС

Въпреки растежа през последната година, единствено 5% от оборота на фирмите в България идва от онлайн търговия. Това е близо 3 и половина по-малко от междинното за Европейски Съюз - 17%, сочат данните на Евростат. Най-активните в електронните покупки са потребителите сред 35-44 години, сочи още показателят на Мастъркард.

Основните онлайн разплащания, които българските картодържатели реализират са за облекла и обувки (60%), месечни сметки (43%), електроника (40%), дарове (42%), настаняване (35%), книги (29%), самолетни билети (29%), козметика (25%), билети за спортни и културни събития (41%) и други

В съпоставяне с резултатите от 2017г. максимален е растежът в онлайн заплащането на такси за услуги (повишение с 8%), дарове (ръст от 5%), облекла и обувки (повишение с 4%). През последната година доста се е нараснал дялът на картодържателите, които са уверени в безопосността на онлайн извършването на покупки – 64%, до момента в който предходната година процентът беше 59. Мнението, че онлайн извършването на покупки е безвредно е по-широко публикувано измежду мъжете – най-много измежду младите (18 – 24г.), измежду жителите на столицата и измежду най-заможните.

„ Нарастващият интерес към онлайн заплащанията и извършването на покупки е натурален резултат от изгодите за потребителите – достъп до международни онлайн магазини когато и да е на деня и от всяко устройство. Потребителите са по-мотивирани и от фактори като улеснение, скорост и сигурност “, съобщи Артур Туремка, общоприет управител на Mastercard® за Балканите.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР