Въпреки протестите, ОбС на Пловдив прие новия ОУП на града.

...
Въпреки протестите, ОбС на Пловдив прие новия ОУП на града.
Коментари Харесай

Въпреки протестите, ПОС прие новия ОУП на Пловдив

Въпреки митингите, Общински съвет на Пловдив одобри новия Общ устройствен план на града. След повече от три часа и половина диспути и разногласия, с 39 гласа „ за “ стратегическият документ за развиването на града на тепетата беше утвърден.

Не бяха признати предложенията на съветниците от Демократична България и на самостоятелния Слави Георгиев за отсрочване и преразглеждане на точката.

Присъстващите по време на цялата сесия на локалния парламент протестиращи жители освиркаха решението. Сутринта те се събраха на многочислен митинг преди съвещанието на Общински съвет с гледище локалният парламент да върне предназначението като зелена повърхност на 81 дка в един от най-големите паркове в града – „ Отдих и просвета “. Теренът е очакван в новия Общ устройствен план за застрояване с жилищни здания на по 3 етажа.

Въпросният парцел, където преди години имаше концепция да се построи пловдивският Дисниленд, беше апортиран още по времето на кметуването на Иван Чомаков през 2013-та година и след договорката мина в частни ръце. Общата повърхност на терена е 131 дка, като плануваните за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца Общински съвет откупи от притежателя посредством заменка за 7 апетитни парцела в града. Теренът, намиращ се до Гребната база, е зелена повърхност от повече от 70 години.

Новият Общ устройствен план на Пловдив опълчи ГЕРБ и Демократична България. Съветниците от партията на Бойко Борисов гласоподават „ за “, „ срещу “ бяха от Демократична България.

Припомням, че предходната седмица Експертният съвет по устройство на територията одобри окончателния план за изменение на Общия организационен проект /ОУП/ на Пловдив. Планът касае развиването на Общината в идващите 15-20 години. Според основния проектант Димитър Ахрянов, в плана се залагат повече зелени площи, контролиране на новите градежи и понижаване на процеса на презастрояване, както и основаване на рамка, която не може да се надскача.

Очаква се новия Общ устройствен план да влезе в действие след обявяване на периодите в Държавен вестник, а вероятно постъпили тъжби не стопират неговото деяние.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР