Въпреки протестите на лекари, родители, инженери и архитекти здравният министър

...
Въпреки протестите на лекари, родители, инженери и архитекти здравният министър
Коментари Харесай

Ананиев все пак подписа договора за детската болница

Въпреки митингите на лекари, родители, инженери и архитекти здравният министър Кирил Ананиев е подписал контракта с ДЗЗД " Детско здраве "  за проектиране, строителство и авторски контрол, на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на контракта е 93 407 331.47 лв. с Данък добавена стойност, оповестяват от министерството.

Така към този момент няма спънка 30-годишния зарязан градеж в двора на Александровска болница, да бъде трансфорат в Педиатрия. За този градеж редица експерти предизвестяват, че не просто е нефункционален, само че и рисков.

Хиляди родители и лекари подписаха отворено писмо до институциите, с което упорстват за съвременна и безвредна детска болница. Те стачкуваха и се срещаха с Ананиев, само че резултат от диалозите им явно няма. " Пир по време на чума ", разяснява пред " Сега " подписването на контракта един от детските лекари, които упорстват за същински нова и съвременна болница, покриваща всички модерни стандарти.

През февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи авансово осъществяване на решението на здравния министър за класирането на участниците в публичната поръчка за детската болница. Според Комисия за защита на конкуренцията с предварителното осъществяване се пази публичния интерес. Определението на комисията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

" Безспорно е, че построяването на Национална многопрофилна детска болница е от изключителна неотложност и значимост. Обществените връзки, свързани с качественото опазване на здравето в Република България и в частност оказването на съответна, своевременна и висококвалифицирана помощ на малолетни и малолетни пациенти, се отличават с особена значимост и засягат безграничен брой лица. Значимостта на засегнатия интерес и неограничения брой лица, които визира обжалваното решение в качеството им на нуждаещи се да получат съответна, своевременна и висококвалифицирана помощ, обосновава особената значимост на засегнатия държавен и публичен интерес и допускането на неговото авансово осъществяване ", написа комисията.

На 17 януари Министерството на здравеопазването класира преди всичко, ДЗЗД " Детско здраве ", а ДЗЗД " Детска болница София " апелира решението. Предстои Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе всъщност. И преди този момент обаче министерството може да подписа контракта с определения консорциум, в който влизат  " Главболгарстрой " АД, " ГБС – Пловдив " АД и " Главболгарстрой Интернешънал " АД.

Пред Комисия за защита на конкуренцията Министерство на здравеопазването сочи, че според Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, всяко дете следва " да се употребява от най-високия постижим стандарт на здраве и на удобства за лекуване на болести и за възобновяване на здравето си ". А също и че основаването на детската болница е и в сходство с европейските стандарти.Въпреки това обаче министерството упорства болничното заведение да бъде построена, като се употребява остарялото скеле,
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР