Въпреки протестите на гражданите днес Общинският съвет във Варна прие

...
Въпреки протестите на гражданите днес Общинският съвет във Варна прие
Коментари Харесай

Въпреки протестите съветниците във Варна одобриха строителството на парк върху плаж

Въпреки митингите на жителите през днешния ден Общинският съвет във Варна одобри дефинитивно Подробния организационен проект - План за регулация и застрояване на " Аспарухов парк ". С това на процедура ще бъде позволено строителство върху плажа на градския кв. " Аспарухово ".

Планът беше признат с гласовете на 37 съветници. Един гласоподава " срещу ", а пет се въздържаха. Според основния проектант на Варна Виктор Бузев, допустимото застрояване в парка щяло да е 1% и да включва построяването на тоалетни и пространства за разполагане на техника за поддръжка на зелените площи. Според Инициативен комитет " Аспарухово " обаче с признатия Подробен организационен проект паркът ще се трансформира в " Алея Втора " (по прилика с така наречен " Алея Първа " във Варна), заобиколена от заведения и затрудняваща напредването на пешеходците ".

 Плажът, върху който Община Варна има намерение да построи част от Аспарухов парк
Плажът, върху който Община Варна има намерение да построи част от Аспарухов парк

Какъв е тъкмо допустимият коефициент на застрояване в парка не е ясно , защото цената, обявявана от локалната администрация са прекомерно неразбираема и объркваща големина. Днес основният проектант на Варна Виктор Бузев разгласи, че допустимото застрояване в парка щяло да е 1%. По-рано, пред членовете на общински комисии, през които мина за утвърждение планът за Подробен организационен проект той разгласи, че коефициентът на застрояване в парка планува на 1 дка от парковата повърхност да могат да се слагат единствено 6 кв.м. застроена повърхност.

Според протокола от едно от съвещанията общинският консултант Мартин Байчев (ГЕРБ) пита: " Тогава от къде идват терзанията на жителите? Може ли да се промени ПУП-а във времето? ".
" Всичко може да се промени със глоба на органа, който дава отговор ", дава отговор Бузев.

Справка с плануваният режим на застрояване съгласно гласувания през днешния ден Подробен организационен проект демонстрира, че в него са планувани 225 кв. м. разгъната застроена повърхност " за публично обслужване ", 313 кв.м. " за Детски свят ", 1648 кв.м. " за спорт ", общо 5623 кв.м. за три " атракционни обекта " с позволена височина от 6 етажа, 468 кв.м. " за рибен ресторант " и 852 кв.м. " за рибарско пристанище " и 1648 кв. м. " за спорт ". Всичко това прави обща разгъната застроена повърхност от 9.6 хиляди кв. м.

В днешния спор за бъдещето на " Аспарухов парк " се включи и кметът на Варна Иван Портних. Според него плануваните параметри на застрояване били минимални и в парка нямало да се строят хотели.

 Проектът на бъдещия парк
Проектът на бъдещия парк

Със същата непримиримост от кметската администрация не престават да отхвърлят, че бъдещият парк ще бъде издигнат върху плаж. Още през септември м.г. обаче " Дневник " разгласява информация, че от плана за Подробен организационен проект на Аспарухов парк е липсващ морски плаж, което води до погрешно установяване на местоположението на границата на Зона " А " от крайбрежието, която е предпазена съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Изчезването на плажа от Подробния организационен проект на парка беше причина и за неверно установяване на границите на урегулираните поземлени парцели в него. Въпреки това месец по-рано планът беше признат от Експертния съвет по устройство на територията в община Варна.

Наличието на морски плаж, върху който общинската администрация има желание да строи, беше илюстрирано с екранни фотоси от уеб страницата на осведомителната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и с две фотоси от платформите Гугъл Earth и Гугъл Street View. Всички оповестени илюстрации абсолютно доказваха, че на посоченото място фактически съществува песъчлив плаж.

Пред общинските съветници през днешния ден кметът на Варна заяви също, че е получено писмо от Фонда на фондовете за започването на строителството и на рибарското пристанище. Парадоксът в тази ситуация е, че то ще бъде построено с европейско финансиране, само че отново върху част от плажа на Аспарухово.

През август м.г. " Дневник ", разгласява информация, в която бяха представени данни, предоставени от неправителствената организация " Камара на геодезистите в България ". Според тях " Морски плаж " Аспарухово " (с административното означение 10135-PL.46) ненадейно е липсващ от осведомителната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в дните сред 26 юли и 9 август т.г. Върху него в този момент локалната администрация във Варна има желание да осъществя точно плана си за строителство на рибарско пристанище.

 Скрийншот от 26 юли м.г., на които е маркиран
© Дневник

Скрийншот от 26 юли м.г., на които е маркиран " Морски плаж " Аспарухово "

По-късно от Агенцията по геодезия, картография и кадастър изпратиха необичайно мнение по случая. В него се съобщаваше, че данните от кадастралната осведомителна система, която Министерството на районното развиване и благоустройството сътвори с 500 хиляди лева по оперативна стратегия " Административен потенциал " през 2015 година в сходство със Закона за електронното ръководство, нямат стойност на документ.

 Скрийншот от 9 август м.г., на който
© Дневник

Скрийншот от 9 август м.г., на който " Морски плаж " Аспарухово " към този момент е премахнат

Преведено от административния диалект, това би трябвало да значи, че всичко, което се вижда в осведомителната система на Агенцията по геодезия картография и кадастър, може да няма нищо общо с действителността. Или с други думи - всеки плаж, обозначен в нея, в реалност би могъл да се окаже нещо напълно друго съгласно " удостоверителните документи ", издавани с автограф и щемпел.

Освен това, в случай че в кадастралната карта даден парцел е обозначен като " морски плаж ", който съгласно Конституцията е изключителна държавна благосъстоятелност, това не е никаква гаранция, че той въпреки всичко не е очакван за застрояване съгласно устройствените проекти на близкото обитаемо място.

 Плажът, върху който Община Варна има намерение да построи рибарско пристанище
© Дневник

Плажът, върху който Община Варна има намерение да построи рибарско пристанище
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР