Въпреки прогнозите на голяма част от компанииите през пролетта на

...
Въпреки прогнозите на голяма част от компанииите през пролетта на
Коментари Харесай

Технологични удобства от ново поколение ще върнат служителите в офисите

Въпреки прогнозите на огромна част от компанииите напролет на 2021 година да стартират поетапното връщане на чиновниците в офиса, към момента над 70% от тях работят отдалечено, демонстрира изследване на водеща консултантска компания за услуги, свързани с бизнес парцели в световен мащаб Cushman & Wakefield Forton. Според специалистите на компанията пандемията даде мощен подтик на смяна в метода на работа и действително сътвори спомагателни провокации пред бизнеса, свързани с работливост, задържане на гений, сигурност на работното място, еластичност. Успешната акомодация в новата среда зависи в огромна степен от физическите работни пространства и действително визира и притежателите на бизнес здания. А бъдещето на физическите офис пространства от ден на ден ще зависи от техните софт, а не хард характерности, считат от Cushman & Wakefield Forton. Това, което към този момент ще се търси като добавена стойност при офис постройките, ще бъдат софтуерните благоприятни условия, уверени са специалистите от компанията.

„ Собствениците на здания и бизнесите търсят разнообразни механизми, с които да върнат чиновниците на физическите им работни места. Редица проучвания потвърдиха, че продължителната работа от разстояние освен намалява успеваемостта и творчеството на хората, само че въздейства отрицателно върху тяхното физическо положение - чиновниците се усещат по-изморени и изолирани, пораства рискът от бърнаут. Ако имунизацията е медицинския отговор на усложнената конюнктура, то бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работните среда към новите условия ", разяснява Михаела Лашова, ръководещ сътрудник на Cushman & Wakefield Forton.

Посоката на насърчаване на новата добавенае стойност при офис площите включва благоприятни условия за консолидиране на интелигентен достъп до паркинга и офиса, вести, запазване и ръководство на конферентни пространства, запазване и поръчване на храна, информация за събития, комуникиране с сътрудници, енергиен мениджмънт и други услуги, като всяка една може да бъде достъпвана и ръководено интерактивно от телефона, показва Красимир Петров, управител „ Управление на парцели и активи " в Cushman & Wakefield Forton.

На световно равнище компанията към този момент работи по решение в отговор на трайните промени в потребностите на наемателите и техните чиновници. Компанията създава нова платформа за цифрови услуги в бранша на бизнес площите взаимно с софтуерните стартъпи BIODIT, Grid Metrics, Corefin и други.

„ На офис пазара в София има задоволително първокласни площи с капацитет за внедряване на софтуерни решения. В момента предлагането е повече от търсенето и това е най-подходящото време за въвеждане на сходни нововъведения, които ще покачат конкурентоспособността на обособените планове. Заетите здания ще могат да задържат дълготрайните си наематели, а тези, които не са запълнени, могат да употребяват тази опция да привлекат нови ползватели. И в двата случая притежателите на постройките ще би трябвало да заложат на доста повече на " soft " решения, които разрешават повече комбинативност и еластичност. Ще се търси добавената стойност на постройките в софтуерните благоприятни условия ", разяснява Йордан Кръстев, управител „ Офис площи " в Cushman & Wakefield Forton.

Към края на 2020 година на незаетите офис площи са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11.4% до 13.6%, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР