Въпреки проблемите в трайно нереформирани сфери като правосъдието България бавно

...
Въпреки проблемите в трайно нереформирани сфери като правосъдието България бавно
Коментари Харесай

България бавно, но несигурно се изкачва в класацията на икономическа свобода

Въпреки проблемите в трайно нереформирани сфери като правораздаването България постепенно се изкачва в показателя " Икономическата независимост по света " на института " Фрейзър ". В последното му издание за 2019 година, което употребява данни от 2017 година, тя заема 37-о място от 162 страни. Преди година страната бе сложена на 46 място, оповестява Институтът за пазарна стопанска система. От там напомнят, че от 2009 до 2015 година има утежняване в представянето на страната, а от 2015 година се следи превръщане на наклонността.

Няма изненади в подреждането на водачите по икономическа независимост и тази година – на първите места се подреждат Хонконг (със стойност на показателя 8.91 от вероятни 10), Сингапур (8.71) и Нова Зеландия (8.5), а челната десетка се добавя от Швейцария, Съединени американски щати, Ирландия, Обединеното Кралство, Канада, Австралия и Мавриций, като всички са със стойност на показателя над 8.

На другия завършек на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като множеството от страните на дъното са в условия на революция, тежка икономическа рецесия или и двете.

Индексът " Икономическа независимост по света " комбинира голям брой знаци, които построяват пет подиндекса – размер на държавното управление, правна система и отбрана на правата на благосъстоятелност, постоянни пари, независимост на интернационалната търговия и регулации.

С девет места нагоре

Тази година България е на 37-о място от 162 страни и територии, като се е изкачила с девет места в границите на една година. Точно над нея се подреждат Испания и Швеция, а под нея – Израел и Белгия. Общият растеж в цената на показателя е 0.12 – от 7.43 до 7.55. За съпоставяне, в първата година в която страната взе участие – 1985, цената му е била 5.27.

Динамиката и класирането на страната не е еднообразно в другите категории на показателя.

Значителните усъвършенствания - преди влизането в Европейски Съюз

Динамиката на показателя, съчетана с тази на съставния елемент за правната система, ясно показват, от една страна, противоположните трендове в тях, а от друга – действителната застоялост на икономическата независимост в България през последните години, показва в коментар на отчета Институтът за пазарна стопанска система.

На процедура, последните обилни усъвършенствания в страната са през годините на скокообразен напредък преди присъединението към Европейския съюз, а от този момент покачванията в цената на показателя са " козметични ". В същия интервал обаче изменението в оценката на правната система е в противоположна посока, а тазгодишното усъвършенстване е разследване от промени в методите на проучването, а не на действителни покачвания в качеството на правната среда.

При останалите подиндекси най-чувствително се покачват оценките в региона на постоянните пари, в резултат на по-ниските равнища на инфлацията.

Фокусът върху икономическата независимост и нейните аспекти надалеч не е инцидентен, отбелязва българският институт. Нееднократно е демонстрирано, че високите нива на икономическа независимост са движещ фактор зад по-високите приходи и стандарт на живот, по-ниските беднотия и неравноправие и по-високия стопански напредък, се показва в разбора му. Въпреки номиналното усъвършенстване на България в показателя на " Фрейзър " тази година обаче, последното десетилетие като цяло е на застоялост на икономическата независимост в страната, отбелязва институтът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР