Въпреки признаците за отслабване на икономическия растеж в световен мащаб,

...
Въпреки признаците за отслабване на икономическия растеж в световен мащаб,
Коментари Харесай

Дизеловата криза в света ще се влошава

Въпреки признаците за намаляване на икономическия напредък в международен мащаб, районните пазари на дизел са напрегнати и може да бъдат още по-засегнати, когато пристигна зимата и когато Европа забрани вноса на съветски недопечен нефт и горива.

Запасите от гориво са ниски в Съединените щати и Европа. Запасите в Съединени американски щати не са се нараснали това лято, както нормално, и за един месец от края на юни се следи най-голямото понижение за това време на годината от минимум 32 години насам, написа Oilprice.

Пазарът на горива в Европа е още по-горещ, защото индустрията и комуналните услуги се стремят да преминат от природен газ към петролни артикули, откакто Русия понижи доставките за Европейски Съюз и сподели, че не може да се смята за благонадежден снабдител на сила.

През идващите няколко месеца дефицитът може да стане още по-голям с настъпването на отоплителният сезон, който ще съвпадне с плануваната възбрана на Европейски Съюз за импорт на съветски морски горива при започване на 2023 година

Съединени американски щати изнасят все по-големи размери дизел за Европа, само че е малко евентуално да усилят потоците доста - американските ресурси също са много под междинните за сезона, до момента в който рафинериите към този момент работят на равнища, близки до потенциала си. Запасите в Съединените щати са намалели с 2,4 милиона барела предходната седмица и са с към 25% под петгодишната междинна стойност за това време на годината, сподели последният седмичен отчет за инвентаризацията на EIA тази седмица. При 109,3 милиона барела към 29 юли, запасите от дизелово гориво, мазут и други дестилатни горива сега се намират на най-ниското си равнище за това време на годината от 1996 година насам, съгласно оценки на пазарния анализатор на Reuters Джон Кемп.

Обикновено запасите от дестилатно гориво в Съединени американски щати нарастват през летния сезон, когато рафинериите преработват суровия нефт допълнително бензин, с цел да отговорят на търсенето през летния сезон. Но тази година не беше по този начин - в действителност запасите от екстракт са паднали през юли с до 3 милиона барела, което е най-големият сезонен спад най-малко от 1990 година, отбелязва още анализаторът.

Задаващото се ембарго на Европейски Съюз върху съветски недопечен нефт и артикули подтиква европейски търговци да доставят все по-големи количества дизел от неруски източници. Съединени американски щати са подобен източник и техният експорт доближи 1,4 милиона барела дневно през юли, най-високото равнище от пет години. Голяма част от нарастването идва от Европа.

Старият континент не е постигнал забележителен прогрес в намаляването на вноса на дизел от Русия. Европа усили вноса на съветски дизел през юли, демонстрират данните от компанията за енергийни разбори Vortexa тази седмица. Европейският импорт на дизел от Русия се увеличи до извънредно високо равнище от 680 000 барела дневно през юли, което е нарастване с 13% на месечна база и 22% на годишна база и изпреварва доставките отвън Русия с към 200 000 барела дневно, съгласно данни на Vortexa.
 В Германия към този момент има дефицит на горива
В Германия към този момент има дефицит на горива

Основният маршрут за превозът им е " затворен "

" Като цяло наподобява подозрително дали европейците ще съумеят да изпълнят напълно оповестената възбрана за импорт на дизелово гориво, като се имат поради рекордните цени на дизеловото гориво през последните пет месеца, както и растящата, вместо намаляващата взаимозависимост на Европа от съветския дизел, рестриктивните мерки в границите на световната рафинираща система и евентуално забележителна роля на дизела като заместващо гориво за природен газ и дефицита на електрическа енергия ", написа основният икономист на Vortexa Дейвид Уех.

Според американските рафинерии няма по какъв начин да има още увеличение на доставките на дизел от Америка към Европа. " Ще бъде същинско предизвикателство за нас да можем да доставяме доста повече дизел в Европа ", съобщи Гари Симънс, изпълнителен вицепрезидент и основен търговски шеф на Valero Energy.

Преминаването от газ към нефт в Европа, с наближаването на зимния отоплителен сезон, евентуално ще поддържа търсенето на дестилатно гориво и евентуално ще затегне още повече дизеловия пазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР