Въпреки призивите на южноевропейските страни за по-решителна намеса на енергийните

...
Въпреки призивите на южноевропейските страни за по-решителна намеса на енергийните
Коментари Харесай

Енергийните мерки на ЕК ще се фокусират върху запълване на газовите хранилища

Въпреки апелите на южноевропейските страни за по-решителна интервенция на енергийните пазари за да бъдат овладени растящите цени, Европейската комисия най-малко към този момент, наподобява, не възнамерява сходни ограничения. Това сочи проектодокумент на Европейска комисия, представен от Financial Times, който следва да бъде показан на срещата на водачите на съюза през тази седмица. Запълване на газовите складове на страните ще бъде главната препоръчана мярка за предотвратяване от по-нататъшни мощни съмнения на енергийните пазари.

Според разбора на комисията хранилищата обезпечават 25-30% от употребявания през зимата газ. Но предходната зима запасите бяха с към 10% по-ниски от нормалното, което ускори шока от придвижванията на пазара. Европейска комисия планува запълването на оборудванията за предпазване да стартира още през април и да доближи 90% до ноември, като не изключва за това да е нужна " финансова поддръжка ".

Европейска комисия възнамерява да задължи страните членки да запълнят газовите си складове съвсем догоре тази година посредством смяна в законодателството на Европейски Съюз за сигурността на газовите доставки, сочи изнесената информация. Така страните ще бъдат готови за вероятни спирания на доставките през идната зима. Документът се пробва да балансира сред интервенционистки настроените държавни управления, от една страна, които желаят Европейски Съюз да наложи ценови таван и да отдели пазара на газ от този на електрическа енергия, и по-пазарно насочените, които упорстват за усилване на вложенията във възобновима сила, възстановяване на енергийната успеваемост на постройките и последователно делене с съветските доставки.

Агенция Reuters от своя страна твърди, че водачите на Европейски Съюз ще се спогодят на срещата си за взаимно закупуване на газ, полутечен природен газ и водород преди идната зима. " С оглед на идната зима страните членки и Европейската комисия незабавно... ще работят дружно за взаимното закупуване на газ, LNG и водород ", ще кажат водачите на Европейски Съюз след среща на върха на 24-25 март, съгласно план изказване от срещата на върха, забелязано от организацията. Европейската комисия предходната година предложи система за страните от Европейски Съюз за взаимно закупуване на стратегически ресурси от газ, за което някои членове, в това число Испания, приканиха като метод за обезпечаване на буфер против евентуални спирания на доставките. Страховете от шокове в доставките набъбнаха, откогато Русия стартира това, което тя назовава " специфична военна интервенция " в Украйна.
Реклама Югът против Севера
Все повече страни се афишират в интерес на ограничение на цените на газа под някаква форма. Испания, където има митинги поради високите цени на електрическата енергия, приканва за незабавни ограничения още предишния септември. Към нея се причисляват страни от Южна Европа, само че позициите на Франция и Белгия също стартират да се приближават, написа Politico. Миналия петък министър председателите на Италия, Испания, Португалия и Гърция оповестиха, че ще показват взаимни оферти за ограничение на цените на силата, а министър председателят на Полша изрази " цялостна поддръжка " за проекта. Президентът на Франция Еманюел Макрон също прикани за промяна на системата за ценообразуване на електрическата енергия в Европейски Съюз. В понеделник към апела за ограничение на цените на газа се включи и министър-председателят на Белгия, чието предложение е за таван от 120 евро за MWh, който може и да бъде привързан с цените на международните пазари.

Подобни оферти за държавна интервенция на пазара срещат несъгласието на Германия и Холандия. Тяхната про-пазарна позиция напомня, че в случай че Европейски Съюз реши да заплаща по-малко за газ, има заплаха доставчиците да решат да продават другаде. Запознати с процеса публични лица от Мадрид разясняват, че тяхното предложение е за по-сложен ценови механизъм, който да визира най-много газа за електроцентралите и да разреши да се държи под надзор цената на тока.

В дълготраен проект нормализирането на енергийните цени в Европа остава подвластно от намирането на различни доставки.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР