Въпреки предупрежденията за нов имотен балон засега няма опасност това

...
Въпреки предупрежденията за нов имотен балон засега няма опасност това
Коментари Харесай

Цените на имотите ще растат и догодина

Въпреки предизвестията за нов заможен балон към този момент няма заплаха това да се случи, най-малкото тъй като към момента не е осъществен " извънреден взрив ". Това сподели във вторник Димитър Савов, изпълнителен шеф на строително-инвестиционната компания BLD Bulgaria.

И през идната година година, както бе до момента, ще има растеж на покупко-продажбите на жилищния пазар. Причините са освен в идното изповядване на покупко-продажбите за ново строителство, които са на стадий прелиминарен контракт, само че и в новите купувачи, които имат предпочитание да се сдобият имот. Бумът на ново строителство, почнал преди около две години, също ще се отрази на покачването на продажбите.

Освен растеж на покупко-продажбите се чака и повишаване на цената на парцелите. Една от аргументите е високият интерес към новото строителство, което е по-скъпо от остарялото. От 28 хиляди покупко-продажби в София, към 8 - 10 хил. са точно от ново строителство.

От имотната компания " Арко " обаче считат, че цените на жилищата към този момент са стигнали лимита си. " Предлагането стартира да нараства, вследствие на което търсенето към този момент няма чак толкоз огромен превес " се споделя в анализ на компанията. 

Други специалисти даже предвиждат спад на цените. " За пазара на парцели в България следва закъснение, а то от своя страна ще докара до спад на цените на жилищата. През тази година цените на жилищата се приближават до равнищата отпреди рецесията. Ако в този момент в столицата са приблизително окoлo 1125 - 1140 eвро/ кв. м, пpeз 2008 г. ca били нa нивo oт 1190 eвpo/ кв. м ", показва Страхил Иванов от " Явлена " в изявление пред " Блумбърг ". По думите му пазарът се насочва към изстудяване. Презастрояването също е сериозен проблем.

Имотите на по-ниски цени - без значение дали са остаряло или ново строителство, към този момент не провокират подобен интерес, регистрират от BLD. " Българите към този момент желаят да живеят в по-хубави жилища " проучва Ирина Кънева, шеф в компанията. Залага се на по-високо качество на строителство, асортимент на материалите и по-добро осъществяване спрямо това отпреди няколко години.

НАДЦЕНЯВАНЕ

През третото тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са с към 30% над стойностите, които биха могли да се дефинират от нивото на приходи в града. Това сочи анализ на УниКредит Булбанк. Това се регистрира в съвсем половината от 95 следени местоположения в София. Все още обаче пазарът е доста надалеч от третото тримесечие на 2008, когато от 97 следени местоположения в София в 88 цените са били надценени с над 30%, казва главният икономист на банката Кристофор Павлов.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР