Въпреки предприетите мерки и обществения отзвук агресията срещу лекари става

...
Въпреки предприетите мерки и обществения отзвук агресията срещу лекари става
Коментари Харесай

Най-жестоките нападения над лекари у нас

Въпреки подхванатите ограничения и публичния отзив експанзията против лекари става все по-жестока. Само през последните три години са регистрирани 600 набези на лекари. Всеки трети доктор у нас е бил очевидец или обект на физическа експанзия, регистрираха неотдавна от Националната асоциация на работещите в Спешна здравна помощ в България.

Лекарите от незабавното поделение все по-често се оплакват, че стават жертва на експанзия от страна на пациентите. Освен това поради дефицита на лекари постоянно се постанова дежурните да взимат по две смени. Само за последния месец незабавните медици са обслужили над 500 души, като 140 от тях са останали за лекуване в отделенията. Последният фрапиращ случай е от АГ болница „ Шейново “, където татко на новородено удари лекарка, която отхвърли да му даде плацентата на сина му.

Припомняме най-жестоките набези в последните две години с вярата те да не се повтарят.

В началото на 2016 година си припомняме различен случай, при който наркоман вилня в Медицински център в Бургас. Около 12 часа, трептящ висок мъж, нахлул в коридора на дребната пристройка, където се обитават кабинетите на джипитата и има манипулационна. В коридора имало пациенти. Мъжът непосредствено влезнал в кабинета на доктор Елина Савова, която по това време била с здравната си сестра. По думите на дамата, високият мъж почнал да крещи на лекарката, че неотложно му би трябвало зелена рецепта, с която да си набави наркотични субстанции за утешение. Д-р Савова пробвала да го успокои, само че безрезултатно. Наркоманът почнал да тропа и по другите кабинети, само че в същото време те били заключени, защото вътре имало пациенти на обзор. Тогава с ритник разрушил вратата на доктор Савова, която била със стъклен профил. За последните шест месеца лекарите в пристройката на Медицинския център, която има обособен вход, са били обект на нахлуване три пъти.

При различен фрапиращ случай доктор беше обичай от тайфа роми поради болен кон. Лекар в девинското село Селча стана обект на експанзия от страна на ром, който скочил против медика поради болния си кон. Според описа на доктор Георги Литов, нападателният мъж се опитал да го хване, само че откакто не съумял, го заплюл в лицето. „ Нямаше никакъв метод да отстъпя, офанзивата си беше физическа и това, че не ме стигна, си беше с помощта на врата ", разяснява доктор Георги Литов, който от 15 години е общопрактикуващ доктор в Селча. Според очевидци на случката е имало двама мъже при доктора, само че единият от тях не се намесил въобще. Те чули ругатните, отправени против медика, както и уплахата на лекаря. По думите на нападателния мъж не се е случило нищо съществено.

Случай на експанзия против доктор в Деня на здравния служащ бе регистриран в Русе през април 2016 година Възрастен мъж атакува персоналния доктор Сребрина Петканова. 83-годишният русенец блъснал докторката няколко пъти и я обиждал. Той не е неин пациент, само че пристигнал с рецептурната брошура на своя близка, чийто доктор е Петканова. Лекарката не е потърпевша, само че е в потрес от случилото се. Нападателят е бил изпъден от кабинета й. Пиян атакува с нож доктор от Спешна помощ в Пловдив и му поряза един от пръстите на ръката. Инцидентът е станал в незабавното поделение на университетската болница " Св. Георги ", където почерпеният мъж бил превозен от кола за спешна помощ. " Екипът ни е прибрал мъжа от Централна гара, който е бил във очевидно нетрезво положение. Закаран е до болничното заведение за обзор, защото е можело да има пострадване от рухване или пък да се е отровил с менте алкохол ", разяснява зам.-шефът на Спешна помощ доктор Димитър Христозов. При изваждането на пияния от колата за спешна помощ той налетял на лекаря с хладното оръжие. Медикът реагирал стремително, като хванал ръката на нападателя, който обаче съумял да го пореже. Раната на доктора е обработена, сложена му е инжекция срещу тетанус, а пияницата е арестуван.

При различен случай 62-годишен мъж е задържан за 24 часа, откакто се развилня в незабавния център в Павликени и руга извиканите служители на реда. Всичко това става пред очите на внучето му. Възрастният мъж завел внучето си в незабавното, с цел да му промият охлузни рани на главата. Детето паднало в учебно заведение и получило повърхностни пострадвания. Докато медиците работели, дядото почнал да ги ругае и да блъска столовете в манипулационната. Заплашил, че ще се върне с секира, с цел да ги бие. От личния състав повикали полиция, само че вместо да се усмири, скандалджията се нахвърлил с обиди и на ченгетата. Наложило се да го закопчеят с белезници и да го отведат в районното.

Мъж атакува доктор от Спешната помощ в Исперих. Фелдшерът Хюсеин Мурад е бил ударен от непосредствен на умряла пациентка по време на нощно дежурство. Минути след среднощ единственият дежурен екип на Спешния център в Исперих е посетил адрес. В този миг получава различен сигнал - за жена с инфаркт в близкото село Китанчево. Пристигайки на мястото, фелдшерът от екипа става жертва на непредвидена експанзия. Той споделя, че е бил ударен в профил толкоз бързо, че даже не е могъл да се защищити. По думите му с нищо не е провокирал експанзията. Преди да пристигна колата за спешна помощ обаче дамата умира. Според управлението на Спешния център в тази ситуация не става дума за закъснение, защото в границите на 20 минути екипът е бил на адреса. Близките обаче считат, че в случай че колата за спешна помощ била пристигнала по-рано, дамата е щяла да оживее. Румен Иванов, който нанесъл удара, изясни, че е бил уплашен и съжалява. Ударил два шамара на фелдшера, тъй като колата за спешна помощ закъсняла.

В края на януари 2016 година пациент вилня и потроши общинската болница в Свищов. 37-годишният Н.Я. от дълги години е тежко болен и няколко пъти в седмицата върви на хемодиализа в отделението на локалната болница. В множеството случаи обаче пречистването на кръвта се превръщало в същински призрачен сън за медицинския личен състав там. Пациентът се държал нападателно, обиждал, ругаел и сипел закани по адрес на лекарите и сестрите, и пипал съдовете с дезинфекционните разтвори без стерилни медицински ръкавици. В един от случаите до момента в който апаратът пречиствал кръвта му, той запалил цигара в стаята на отделението, а в различен случай почнал да плюе по стените, като обяснил пред сестрите, че го прави, тъй като му е скучно. Капката, която преляла чашата обаче била, когато Н.Я. почнал да буйства и да блъска и рита шкафовете и скъпите хемодиализни апарати, като сложил в заплаха живота и здравето на останалите пациенти в стаята. След този случай от личния състав на отделението подали сигнал на незабавния телефон 112. Дошлите служители на реда укротили буйстващия мъж и го отвели в ръководството. Срещу Н.Я. било формирано наказателно произвеждане, което приключило с покачване на обвиняване за безчинство, отличаващо се с извънреден цинизъм и смелост.

В началото на годината компаньон на болна жена атакува с непристойни думи доктор в Спешното поделение на МОБАЛ Велико Търново. Преди да се стигне до физическа разпра доктор Анета Панайотова съумяла да натисне паник бутона и на помощ й се притекла защитата в стационара. Минути по-късно на мястото пристигнали и служители на реда. След следващия случай на експанзия към доктор, чиновниците в ямболската болница работят под непрекъснат боязън от набези в незабавното поделение. Мъж нахлува на нощно дежурство в незабавното в болничното заведение, размахва нож и заплашва екипа. Причината е, че приятелката му чакала дълго за рентгенова фотография. Едно от медицинските лица е натиснало паник бутона, само че той не е проработил. Ръководството на болничното заведение няма опция да сложи на всички места камери и по тази причина са поставени единствено 9 на уязвими места, където и преди са ставали произшествия.

Преди няколко дни пияна тайфа роми вилня в незабавния център в Калояново. Само един е арестуван. 18-годишен ром бил на посетители при родственици в Калояново. Негов родственик се напил и решил да покаже какъв брой е здрава главата му. За задачата той награбил стъклена бирена бутилка и я разрушил в черепа си. В този миг група от 5-6 мъже поели към Спешна помощ в Калояново. Заради непрекъснатите ромски нападения и експанзия, вратата на Спешното била заключена през нощта. Ромите звънели, викали, псували, съборили пейки, счупили едно от стъклата на постройката. Щом им отворили, връхлетели вътре със закани и закани за ликвидиране. Инициатор на цялото това светотатство бил арестуваният, който излязъл на открито и почнал да скача върху персоналната кола на здравната сестра.

12-годишно момче изрита в тил фелдшерката в Роман. Росица Гуджовска и се отзова на сигнал и бе нападната от група почерпени хора. Според ромите екипът е бил просрочен с минимум половин час. От незабавния център в оповестяват, че тяхната колежка са били на мястото, откъдето е бил подаден сигналът четири минути след позвъняването. За 13 години стаж в системата сходен случай ѝ се случва за първи път. Тя изиска да има най-малко някакво наказване за всички, които демонстрират експанзия към медицинските чиновници. 29-годишна пияна и дрогирана жена, е постъпила в Спешното поделение на Стара Загора. Тя имала охлузни рани и декларирала, че била бита от приятеля си. По време на прегледа е станала нападателна, ритнала е съд с медицински принадлежности, а по-късно се пробвала да удари началничката на незабавния център.

Баща и наследник са пребили лекарка и охранител в Спешна помощ на болничното заведение в Пазарджик. Заради сериозните пострадвания доктор Гергана Анчева е настанена в отделението по неврохирургия на болничното заведение, а охранителят е освободен за домашно лекуване. Полицията в Пазарджик заяви, че е арестуван юноша, блъснал доктор от " Спешно поделение " в МБАЛ-Пазарджик и охранител. 22-годишен атакува и преби преди дни двама лекари от МБАЛ " Бургасмед ". В правосъдната зала стана ясно, че Кирил е нападнал лекарите в бургаската болница, единствено ден откакто е бил освободен от пандиза в София. Предната нощ той бил на прием с другари. На въпрос " Защо нападнахте лекарите ", арестуваният отговори " Защото не си правят работата ". " Нойков беше във очевидно нетрезво положение, и то от разнообразни типове алкохол и данни за спазъм ", описа след нападението доктор Симеон Печев от Спешното поделение на " Бургасмед ". Реаниматорът доктор Александър Серафимов показва, че е имало анамнестични и клинични данни за приложимост на наркотични субстанции. След конфликта доктор от реанимацията е ударен с пестник в корема и е повален на земята. Друг член от личния състав е в тежко положение, само че без заплаха за живота. Той е признат за лекуване в болничното заведение със строшен нос, което ще наложи следваща интервенция, подозрение за фрактура на левия крайник и тежки хематоми по цялото лице.

Екип на Спешна помощ е атакуван в София поради закъсняла кола за спешна помощ. Сигналът за пациента е бил подаден в час пик, когато е имало извънредно доста позвънявания поради потърпевши в горещините хора. В съответния случай колата за спешна помощ се е забавила с 40 минути, изясни представителят на Спешна помощ за София Катя Сунгарска. При идването на екипа околните на пациента са блъснали пестник на водача на колата за спешна помощ.

Акушерка от болница „ Шейново” беше пребита грубо на работното си място от татко, който упорствал да получи плацентата на новороденото си бебе. На обясненията, че това е биологичен материал и за неговото потребление ни предпазване има открит ред, нападателният мъж дал отговор, че има всички нужни разрешителни. При изтъкване, че има предписание от шефа на болничното заведение плацентата да бъде съхранена вярно, само че не и предадена в почивния ден, без нужната документи, бащата блъснал лекарката, при което тя изгубила схващане. Не помни какво е тъкмо е станало, само че след нападението е с комоцио, строшен нос и голям брой хематоми по лицето. По първична информация нападателят е с минали престъпни прояви, измежду които кражба, обир и хулигански прояви.

Вчера стана ясно още, че екип на „ Спешна помощ “ в Костенец е взел участие в извозването на потърпевши от тежките верижни произшествия поради мъглата на автомагистрала „ Тракия “, малко откакто е станал обект на нахлуване в близко село. Медиците от „ Спешна помощ “ също се включиха в символичния митинг против насилието над техни сътрудници. Именно лекарите от незабавните отделения най-често жертва на експанзия. От незабавната помощ в Костенец се отзовават на подаден сигнал, само че на екипът му лишава 20 минути да стигне до селото. Медиците откриват, че индивидът е умрял, само че негов комшия атакува екипа. Въпреки че са потърпевши от побоя, медиците са извикани да оказват помощ за потърпевшите на „ Тракия “. Същата кола за спешна помощ със същия потърпевш екип прави три курса до лечебните заведения, с цел да откара потърпевши.

Източник: Novini.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР