Въпреки предизвиканото от пандемията от COVID-19 свиване на глобалния автомобилен

...
Въпреки предизвиканото от пандемията от COVID-19 свиване на глобалния автомобилен
Коментари Харесай

Турция започва производство на електромобили

Въпреки провокираното от пандемията от COVID-19 стесняване на световния авто пазар, президентът на Турция възнамерява да стартира серийно произвеждане на електрически автомобили.
Реджеп Тайип Ердоган от дълго време мечтае за основаването на народен авто бранд.

В миг, когато задграничните автомобилни концерни, които имат предприятия на територията на Турция, страдат от внезапно пониженото търсене поради пандемията от ковид, Ердоган не има намерение да се отхвърля от проектите си.

На 18 юли в провинция Бурса се състоя гала по полагане на основите на първия турски авто цех за произвеждане на електрически автомобили. Производството им е поверено на консорциума TOGG, основан през 2018 година с присъединяване на пет турски компании.

Очаква се строителството на завода да завърши в границите на 18 месеца, а първият сериен електрически автомобил - кросоувър SUV C, да слезе от конвейера до края на 2022 година.
Целта е производството на 1 милион електрическия автомобил за 15 години.

По думите на генералния шеф на консорциума Гюркан Каракаш, повече от половината детайли за новия електромобил ще бъдат създадени в Турция.

Независимо от доста влошената икономическа конюнктура в страната на фона на пандемията, президентът има желание да осъществя проектите си, без да жали средства от държавната хазна.

TOGG възнамерява до края на 2035 година да създаде над 1 милион автомобила. От компанията се надяват, че производството им ще донесе доходи в турската стопанска система в размер на 50 милиарда $ годишно. Турските управляващи в това време дадоха обещание да закупят 30 000 електрическия автомобил за държавната администрация.

Кой ще купува турските коли? Остава въпросът дали инвестицията за електрическите автомобили ще се изплати?

Много специалисти са скептични по този въпрос. Според Вейсел Улусой от университета „ Едитепе “ в Истанбул, проектите на Ердоган са подбудени не толкоз от стопански съображения, колкото от националистическата му политика. Още през ноември 2017 година президентът дефинира неналичието на автомобил турско произвеждане като „ срам “.

Затрудненията не са свързани само със самото произвеждане на автомобила, а и с това дали ще може да отговори на потребностите на жителите с друго равнище на приходи. Според проф. Улусой, държавната поддръжка ще има определяща роля.

Само при съществуването на държавни дотации TOGG ще може да бъде конкурентен на задграничните автомобилни концерни, които към този момент са добре познати на вътрешния турски пазар.

До рекордния спад на курса на турската лира през август 2018 година към 60 % от вноса се падаше на продажбата на леки коли в страната. По време на пандемията от ковид този индикатор спадна до 40 %.

"Новината за стартиране на автомобил родно произвеждане провокира екстаз у всички, само че когато се стигне до покупката на избрана кола ", тогава пораждат проблеми, счита професорът.

Турците избират задгранични марки, тъй че ще трябват старания да бъдат уверени във високото качество на новия артикул, счита ръководителят на турската асоциация на доставчиците на коли Алпер Канджа.

Рискован опит

Ситуацията се усложнява и от обстоятелството, че Ердоган започва своя план в извънредно неподходящ миг. През последния четвърт век Турция се трансформира в огромен експортьор на леки коли. На нейна територия откриха свое произвеждане компании като Тойота, Форд, Рено, Фиат, Хонда и Хюндай.

Заради рецесията с COVID-19 търсенето на коли в международен мащаб внезапно падна. По данни на Асоциацията на европейските производител на коли (ACEA), единствено в Европа пози индикатор понижа с 38 %.

А в интервал, когато поради въведената от турските управляващи карантина задграничните компании бяха принудени да преустановят производството си, размерът на износа на коли от Турция спадна с една трета.

Алпер Канджа чака износът на създадени в Турция коли за 2020 година да спадне общо с 20 %, което значи загуба за страната на към 6 милиарда $. Въпреки това, той допуска, че производството на лична марка автомобил ще повлияе удобно на турската стопанска система в дълготраен проект.

В частност, локалните компании ще получат нужните познания и умения за основаване на лични електрически автомобили, а също така ще се усили известността на електрическите автомобили като цяло.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР