Въпреки повишаването на лихвите и все още растящата инфлация в

...
Въпреки повишаването на лихвите и все още растящата инфлация в
Коментари Харесай

На косъм: Турската икономика някак заобиколи рецесията

Въпреки повишението на лихвите и към момента растящата инфлация в Турция, стопанската система на страната някак реализира напредък. Анкара съумя да избегне криза, оповестява Bloomberg. През последните две тримесечия централната банка на Турция извърши по-голямата част от солидните си покачвания на лихвените проценти.

Курсът към по-строга парична политика от юни 2023-а година насам сложи ограничавания върху потреблението, което съставлява повече от половината от брутния вътрешен артикул.Към днешна дата турската стопанска система е в размер на $1,1 трилиона, демонстрират цифрите.
 Турция си сложи период за фрапантно понижаване на инфлацията
Турция си сложи период за фрапантно понижаване на инфлацията

Новият шеф на Турската централна банка е оптимист

С внезапно закъснение на кредитирането и тримесечен растеж на продажбите на дребно едвам над нулата, задачата е да се провокира закъснение на към момента високата инфлация.

Меко кацане

Растежът на Брутният вътрешен продукт на Турция през четвъртото тримесечие е плануван от 0,3%, поправен за работните дни и сезонните промени, неизменен по отношение на предходните три месеца. Малцина прогнозисти, в това число Goldman Sachs Group, предвиждат леко стесняване.

Загубата на стопански подтик е по-очевидна на годишна база, което евентуално докара и до нарастване на Брутният вътрешен продукт от 3,5% - спад от 5,9% през третото тримесечие.

Потребителските разноски към момента са главният мотор на растежа в страната, с помощта на мощните продажби на коли и увеличението на заемите по кредитни карти, разясняват специалисти от Turk Ekonomi Bankasi AS.

Свиване на индустриалното производство

Свиването на индустриалното произвеждане през последните три месеца на 2023-а година контрастира с лека агресия в продажбите на дребно.

Това е покачване, което се дължи частично на скорошния скок в разноските за кредитни карти, защото потребителите реалокираха покупките си в очакване на по-високи заплати преди локалните избори през март.

Припомняме, че централната банка сложи таван на оптималната рента, която заемодателите могат да таксуват по кредитни карти, макар повдигането на главния лихвен %.

Турция си сложи период за фрапантно понижаване на инфлацията

Инфлацията в Турция може да се намали до 36% и то още до края на 2024 година, като дезинфлацията ще стартира ощ през месец май. Това заяви новият шеф на Турската централна банка Фатих Карахан, малко откакто стъпи в служба.

Той предвижда още, че до 2026-а година инфлацията ще се забави фрапантно, като се чака тя да спадне до едноцифрено число - 9 на 100.
 Китайски автоконцерни се отхвърлят от инвестции в Турция поради Европа
Китайски автоконцерни се отхвърлят от инвестции в Турция поради Европа

Има и отвод от съдействие с съветския " АвтоВаз "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР