Въпреки пословичната готовност да очакваш най-лошото, съмнявам се, че са

...
Въпреки пословичната готовност да очакваш най-лошото, съмнявам се, че са
Коментари Харесай

Номер 1 сме по смъртност заради старото ненормално - разрушените болници и прогонените лекари

Въпреки пословичната подготвеност да очакваш най-лошото, двоумя се, че са били доста хората, които са мислили, че е допустимо България да се трансформира в страна номер едно по смъртност от ковид на глава от популацията -  Дори на краен черноглед, мисля, не би могло да му хрумне. Този краен черноглед би имал разумна причина въпреки всичко да се откаже от сходна прогноза - и тя е че страната ни в действителност изобщо няма нужните демографски предпоставки да оглави сходна ранглиста. От ковид се умира най-вече, статистически, от 77 нагоре. А тук междинните години, на които си отича човек, са към 75. От ковид си отиват доста хора от скупчването им в старешки домове. А тук те са доста, доста малко, в съпоставяне със западните страни, тъй като нито има кой да си ги разреши, нито има такава традиция. Преди време се опитахме да създадем такова статистическо съпоставяне, с което предположихме нещо прекомерно просто: че в случай че коронавирусът ни се е разминал през лятото, това е тъй като и по-ефикасно от него. Закрила. 
Оказа се обаче, че имахме значителен пропуск в изчислението. И той е в една извънредно злокобна настройка от събития.
1) Премиерът пропиля цялото лято с несъответстващия опит да парира митингите посредством Велико национално събрание 
2) В резултат на това лечебните заведения не се приготвиха изобщо за ковид. 
3) В същото време те по този начин или другояче бяха неподготвени за лекуване на доста " остарели " болести, които в композиция с ковид ни изстреляха стремително напред. 
Едва ли е допустимо да сте пропуснали някоя от десетките към този момент истории, които вървят из обществените мрежи. Разкази " изпод ", както се казва; противоположни на тези, които ще чуете от министър председател, министър и щаб. Умират хора на стълбите. На други пък се стопира хемодиализата, тъй като болничното заведение няма нито личен състав, нито проект по какъв начин да лекува по едно и също време нея и Коронавирус. За трети няма места и ги препращат към Своге, където има място, само че няма доктор. Четвърти ги карат да кашлят в слушалката. Пети висят по три типа разнообразни опашки, до момента в който се доберат до доктор и до момента в който висят, заразяват останали. Шести - ето, че и това прочетох някъде - стигат до изречението: " Аз съм болна, няма по какъв начин да вляза в болница ". 
Би било добре, тъй като уеб сайтът Worldometers е наблюдаван от целия свят, да се добави специфична записка под линия за България. И тя да разяснява за какво сме номер едно. Не тъй като коронавирусът е изострил силата си тук, а тъй като е нахлул в толкоз разрушена здравна система, че в случай че тя би могла да има еквивалент като нечия имунна, би представлявала защитните сили на отпаднал човек на напреднала възраст с алкохолизъм, две кутии цигари дневно и претърпени десетина и повече интервенции. Новото ненормално се стовари върху остарялото ненормално и двете създадоха това, което виждаме през днешния ден: цялостен успех по смъртност на глава на популацията и то в страна, в която няма толкоз уязвимо по възраст население, колкото в Италия, Испания, Белгия. Това нормално се назовава " съвършената стихия " - комбиниране от няколко рискови събития по едно и също време, които взаимно укрепват опасността от всяко едно. На всичкото от горната страна има и нещо по-лошо. 
В такива времена се емигрира малко по-трудно.  
 
Автор: Райко Байчев 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР