Въпреки покачващия се брой на заразените в България, общините не

...
Въпреки покачващия се брой на заразените в България, общините не
Коментари Харесай

Напук на коронакризата общините не се отказват от масовите мероприятия

Въпреки покачващия се брой на инфектираните в България, общините не считат да лимитират всеобщите прояви, както ги посъветва здравният министър Кирил Ананиев. Напротив - предстоят уикенди с доста музикални фестивали, кулинарни и винени изложби, като някои от тях дори ще са на закрито, всеобщи спортни мероприятия и летни базари, някои от тях отсрочени от времето на изключителното състояние, когато у нас имаше надалеч по-малко инфектирани.

Всички уредници твърдят, че ще съблюдават противоепидемичните ограничения, доста от мероприятията се организират навън, само че са причина за скупчване на хора на едно място. Част от събитията са и с интернационалните участници.

В Пловдив обстановката с ковид става комплицирана в последните дни, лекарите в инфекциозната болница оповестиха, че изнемогват, търсят се доброволци поради дефицита на медицински сестри, а шефът на локалната полиция прикани общината да приключи всеобщите мероприятия от всякакво естество. Въпреки това в идващите дни градът ще бъде център на няколко огромни прояви. В петък е церемония откриването на Opera Open. Спектаклите ще се организират при 50% запълване на потенциала, твърдят от общината на уеб страницата си. По същото време обаче ще има и кино фестивал, шахматен шампионат, фестивал на франкофонската ария и други мероприятия, които допускат приток на хора към града.

Вчера кметът Здравко Димитров разгласи пред Plovidv24, че " всеобщите мероприятия, чието осъществяване не е неотложно, най-вероятно ще бъдат анулирани ". От думите му обаче се схваща, че в действителност всички прояви са наложителни. Димитров бързо трансферира топката назад към централните управляващи с аргумента, че ще чака НОЩ да разгласи по-строги ограничения. " Всеки самичък си носи отговорността. Ще призовем феновете на Opera Open да съблюдават отдалеченост един от различен ", твърди кметът.

Единственото анулирано събитие от културния календар на Пловдив е рок фестивалът Hills of Rock.

Оперни фестивали предстоят и в София и Велико Търново. Софийската опера гастролира в Киноцентър " Бояна " в София от 10 до 19 юли. Летният оперен фестивал " Сцена на вековете " се открива в остарялата столица на 18 юли. Във Велико Търново довечера стартира и Dixie Jazz Fest. " Въпреки диктата, натрапен ни от Ковид 19, и строгите условия на живот, които съблюдаваме от месеци, в остарялата столица още веднъж ще се суингира и ще се импровизира ", дават обещание уредниците.

Във Варна също към този момент не се плануват ограничавания. " Туризмът се разсънва, не сме " Албена ", с цел да затваряме каквото и да е. Ще живеем с COVID-19 и ще се оправим с него “, съобщи преди няколко дни регионалният шеф Стоян Пасев. Думите му пристигнаха на фона на увеличаващ се поток на летището и зов от РЗИ да бъдат обезпечени спомагателни екипи. Но ограничения имаше в градчето Бяла - предходната седмица там бе анулиран читалищен конгрес, който трябваше да събее към 4000 души.

Община Бургас също не лимитира всеобщите прояви. От петък там стартира уикенд на Странджа, част от поредност тематични уикенди, които се организират цялото лято. В програмата му са включени детски игри, изложения, фолклорни концерти, всеобщи походи, базари и спортни надпревари. С огромно закъснение поради рецесията, само че " с доста предпочитание ", общината приготвя и следващо издание на фестивала на пясъчните статуи, като се чака експонатите да бъдат подготвени за разглеждане на 15 юли или няколко дни по-късно.

За разлика от пловдивския рок фест, бургазлии не се отхвърлят от своя Spice, който дава обещание дълъг лист с участници от България и чужбина, само че най-малко до провеждането му има месец - плануван е за уикенда 7-9 август.

На доста места са планувани и кулинарни и винени фестивали. На 23 юли в Пловдив откриват Street food and Music Festival. " В рамките на 4 дни ще превърнем площад „ Централен “ в музикално–кулинарна сцена. Ще смесим разнообразни изкуства в неповторима композиция! Вижте програмата ни тук и не забравяйте да дойдете с другари, с цел да се насладите дружно на вкусна храна и добра музика! ", приканват уредниците, без да отварят дума за обществена отдалеченост, която на такива места е съвсем невъзможна.

Не се стряскат от ковид и уредниците на винения фестивал Discover.Vino World в София. Този уикенд фестивалът ще предложи дегустация на виновност и храни, освен това на закрито - в зала 6 на НДК. Винен фестивал ще има и в Бургас - от 24 до 26 юли в експозиционен център " Флора ". " Тази година Wine & Spirits Fest Burgas празнува розето и ви чака в най-розовото ви въодушевление! Заповядайте да се разхладим, развеселим и разсеем в компанията на най-хубавите виновност ", канят от общината. В Пазарджик обаче са отменили бирения фестивал, който трябваше да се организира този уикенд. На уеб страницата на общината още стои надпис " Останете си у дома ".

Другаде са планувани всеобщи спортни мероприятия. В Панчарево да вземем за пример в неделя ще се организира Планински маратон " Панчарево ", чиито спонсори през вчерашния ден се похвалиха с рекорден интерес от участници - над 930 души. Маратонът в началото бе плануван за пролетта, само че по-късно отсрочен поради ковид. " Организаторите от състезателен клуб „ Бегач “ са взели всички ограничения за безвредно протичане на надпреварата. Те включват: два старта за тичане, разграничени с един час, с цел да няма скупчване на хора; две обособени церемонии по награждаването; маски и ръкавици за доброволците, самостоятелно пакетирани храни без шведски маси ", оповестяват от " Уолт Дисни България " ( " Нешънъл джиографик " поддържа мероприятието).

Масова спортна демонстрация следва и в община Плевен. В неделя оттова потегля първият лъч на обичайния поход " По стъпките на Апостола ", който приключва в Карлово за честванията на рождения ден на Левски - 18 юли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР