Въпреки покачващата се доходност тестването на пазарите от финансовото министерство

...
Въпреки покачващата се доходност тестването на пазарите от финансовото министерство
Коментари Харесай

Правителството успешно пласира 200 млн. лв. петгодишни ДЦК

Въпреки покачващата се рентабилност тестването на пазарите от финансовото министерство може да се брои за сполучливо.

© Велко Ангелов България сполучливо съумя да набере още 200 млн. лева от вътрешния дългов пазар, като по този начин сумарно от началото на годината пласираните ДЦК доближиха общо 1 милиарда лева

Това беше първата емисия след началото на изключителното състояние като доходността предстоящо се повиши до 0.13%. Последно през февруари държавното управление продаде от същите петгодишни бумаги при -0.14% рентабилност, само че от този момент пазарите са много по внимателни поради растящите обществени разноски за справяне с пандемията и предстоящата световна криза. Бюджетът на България също бе ревизиран и към този момент вместо да е уравновесен се чака недостиг от 3% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Успешен тест

Въпреки покачващата се рентабилност тестването на пазарите от финансовото министерство може да се брои за сполучливо. Допуснатите до аукциона поръчки са за 358.3 млн. лева при препоръчани 200 млн. лева, което приказва за засилено търсене. Тези индикатори подхождат на коефициент на покритие 1.79, което е по-високо от постигнатото при последните два аукциона от февруари за пет и десетгодишни ДЦК.

По данни на Министерство на финансите най-голямо количество са придобили банките - 89.0 %, следвани от пенсионни фондове и застрахователните сдружения с по 5.5 %. Преди оповестяването на аукциона упованията на дилърите бяха за по-скромно търсене. Вероятно за относително огромния интерес спомага и мярката на Българска народна банка да предшише на банките да върнат в страната ликвидност, която преди те подадоха при централите си. Сега по насила свръхликвидността се държи в Българска народна банка при -0.7% рента, като на този декор закупуването на ДЦК с позитивна рентабилност е примамливо.

Подготовка за външните пазари

Ревизията на бюджета планува и повдигане на тавана на дълга, който държавното управление може да поеме от 2.2 на 10 милиарда лева При към този момент пласирания милиард това оставя на ведомството на Горанов опция да набира още 9 милиарда лева или 4.5 милиарда евро. Заявката на ръководещите е за задачата да се излезе и на интернационалните пазари като се употребява гъвкавата GMTN стратегия - контракт подписан с няколко световни банки, позволяващи на държавното управление по бързо да пласира дълг на открито. За задачата и таванът за нея беше покачен - той беше 8 милиарда евро, от които обаче с няколко излъчвания бяха употребявани над 5 милиарда евро. Затова в този момент лимитът е вдигнат на 10 милиарда евро.

Прибягването до външните пазари е разбираемо поради по-голямата сума, която се търси и желанието да се запази ликвидност в българските банки. По принцип няма ограничаване локалните институционални вложители да вземат участие и при такава емисия, само че тя отваря опция и за непознати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР