Въпреки песимистичните оценки на действията на Въоръжените сили на Украйна

...
Въпреки песимистичните оценки на действията на Въоръжените сили на Украйна
Коментари Харесай

ВСУ отново изненадаха окупатора на левия бряг на р.Днепър

Въпреки песимистичните оценки на дейностите на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ на левия бряг на Днепър, те не престават да уголемяват заеманите плацдарми и даже трансферираха техника през реката. Украинска бронетехника се появи на видео и фотоси в региона на село Кринки в Херсонска област, което се намира на към 35 км на изток от Херсон, пишат OSINT-аналитиците и съветските военни блогъри. Засега сигурно е разпознат един бронетранспортьор HMMWV, само че съветските Телеграм канали пишат за повече бройки.

" Противникът удържа позициите си и трансферира бронирана техника през Днепър ", оповестяват Z-каналите " Дневник десантника " и " Рибар ", който прибавя, че това може да сочи към проекти за по-нататъшно напредване на украинските войски в този регион. " Акценът е върху напредване по пътищата, свързващи Кринки и Казачи лагери /на към 8 км на запад от Кринки/ с Олешки, които се намират на 6 км от Херсон. Това ще разреши да се разцепи съветската формация на няколко елементи и ще облекчи закрепването на обособените сектори ", написа Телеграм каналът, който е обвързван с съветското МО.

Руските Телеграм канали пишат за цялостен безпорядък в защитата на региона, при който се стига даже до " другарски огън ".

Украинските войски започнаха настъплението си на левия бряг на Днепър в средата на октомври, когато ВСУ пробиха съветската защита в региона на Херсон. В региона на Кринки интервенцията стартира на 19 октомври, когато ВСУ пресякоха реката и откриха надзор над селото. ВСУ управляват и територия край опустошения Антоновски мост, където се откриха още през юни. Снощи планът Deepstate подтвърди, че територията, която Украйна управлява в този сектор се е разширила от 0,40 кв. км до 5,51 кв. км. Той отбелязва, че ВСУ са се придвижили в три региона на левия бряг на Днепър и са нараснали зоната към Антоновския мост. Операцията на морската пехота е почнала на 14 октомври с десант на няколко места, които не са били загадка за съветската войска, само че все пак тя е била принудена да отстъпи. Заради особеностите на местността обаче украинските войски не са съумели да се закрепят. Сега съветската войска трансферира запаси и даже смени командващия войските в региона, за което и " Сега " писа. Командващият групировката “Днепър ” Херсонска област) генерал-полковник Олег Макаревич бе отхвърлен от служба, а на негово място бе назначен генерал-полковник Михаил Теплински, който е командващ и военно-десантните сили на Русия

Въпреки тези триумфи анализаторите са скептични към вероятностите за нахлуване на ВСУ на този сектор.Да се трансферират обилни сили през река е доста комплицирана задача. Даже доста по-малката река Северски Донец стана гробница за съветските войски през 2022 година, а Днепър е 10 пъти по-широка и комплицирана.

Но теоретично ВСУ могат да създадат това благодарение на лодки, понтони и неголеми салове. " Дори една механизирана бригада да се окаже на левия бряг, незабавно поражда въпросът със снабдяването - муниции, подкрепления, евакуация на ранените, гориво, храна... Това изисква непрекъсната линия на доставяне, която да разреши прехвърлянето освен тежки камиони, само че даже и на бронирана техника ", отбелязва Матвеев. Докато 1-2 роти от ВСУ се отбраняват в региона на Кринки и Песчановка, е по-лесно, тъй като те могат да се крият в обособени здания, окопи, изби, шубраци. Но в случай че се трансферират примерно 1000 бойци, освен това с техника? За това ще са нужни най-малко 2-3 понтонни моста на няколко места. " Понтонът постоянно е тясно място и на брега ще се струпват товари и превоз. Не е действително те да се защитят с Противовъздушна отбрана на място, тъй като съветските войски имат освен коректируеми авиобомби, летящи на десетки километри, само че и ракети " въздух-земя " с бойна част под 300 кг ", изяснява той.

Според аналитиците е малко евентуално ВСУ да може да употребява пресъхналото водохранилище в региона на Нова Каховка, защото почвата не е подобаваща за тежка техника, дистанциите са по-големи, а пространството - изцяло намерено. Единствената опция е, в случай че може бързо да се възвърне най-малко краткотрайно пътят по опустошения язовир. Но и там има много съветски войски, които надали ще го разрешат.

" Факт е, че за ВСУ е най-изгодно да се трансферира на левия бряг край автомобилния и жп Антоновския мост с всички ангажименти за снабдяването. Пред тях обаче ще се отвори пространство с най-малко пътища. В настоящата обстановка най-важната задача на десанта на ВСУ ще бъде не излизане към границите на Крим, а сливане със сухопътните войски на Запорожкия път. Сега дистанцията сред тях е над 200 км. Трябва да се работи по едно и също време, с цел да се съединят в региона на Мелитопол ", написа Матвеев.

Затова е нужно по-скоро да се преодолее зависимостта от линии за доставяне през водни загради, които непрекъснато ще са под ударите на авиация и тактически ракети.

Още една причина, заради която днешните събития на левия бряг не могат да са начало на десантна интервенция, е времето - дъжд, тиня, първи студове. Всичко това затруднява настъплението.

Какво е належащо за сполучлива интервенция през Днепър?

" Превъзходство или най-малко паритет във въздуха ", счита Матвеев. Когато ВСУ получат изтребители F-16, те ще могат да изтикат съветските самолети надалеч от линията на фронта и по този начин ще отстраняват заплахата от удари с насочващи бомби и ракети. Ще са нужни и огромно количество системи за радиоелектронна битка и Противовъздушна отбрана за битка с дроновете и далекобойните ракети /балистични или крилати/. Едва ли небето ще бъде напълно предпазено, само че най-малко краткотрайно би трябвало да се обезпечи безпроблемна работа на мостове.

" Ще помогне и огромна настъпателна интервенция на юг с потребление на огромно количество бронетехника и средства за разминиране, които ще ангажират съветските сили и ще разрешат да се нанесе втори опит от запад. Така ще се резервира и вероятността за обединяване на настъпващите армии в региона на Токмак ", написа Матвеев. Нужно е да се нанасят и непрекъснати удари по мостовете и пътищата за доставяне от Крим, складовете за оръжие и муниции, скупчването на войски, летища, радари и комплекси за Противовъздушна отбрана. Нещо, което ВСУ и сега прави и то с значителен триумф. Ключов в това отношение е и удар по Кримския мост.

" Разбира се, теоретично, ВСУ могат да рискуват и да се опитат да нападат през Днепър и без тези условия. Но това ще е необикновен риск, какъвто до момента не са поемали ", заключава Матвеев.

(Източник: Сега)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР