Въпреки първоначалните намерения на правителството да даде допълнителни полицейски правомощия

Въпреки първоначалните намерения на правителството да даде допълнителни полицейски правомощия ...

ГЕРБ бламира кабинета за полицейските функции на армията.


Въпреки първоначалните намерения на правителството да даде допълнителни полицейски правомощия на армията с промените в закона за отбраната мнозинството в парламента не се съгласи и отхвърли окончателно предложението. Депутатите решиха въоръжените сили да не участват в операции на МВР и жандармерията. Текстът, предложен от кабинета, предвиждаше въоръжените сили да "оказват помощ на държавата в противодействието на заплахи с особено висока степен на обществена опасност".

"Текстът не беше добре формулиран. Министерският съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание", коментира пред репортери Константин Попов (ГЕРБ), председател на парламентарната комисия по отбрана. По думите му предложението е трябвало да бъде по-конкретно и да не създава двусмислие. Остават задълженията на армията по антитерористичния закон, охраната на границата и оказването на помощ на населението при бедствия и аварии.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев коментира в парламента, че трябва конкретно да се разпише какви точно функции ще има армията. Той допълни, че въоръжените сили имат и доста функции по закона за антитероризма.

В средата на март военният министър Красимир Каракачанов мотивира предложението си със ситуации, които вече са възникнали около издирването на шесторния убиец в Нови Искър и убиеца от Пещера, когато бяха ползвани военни полицаи и командоси от специалните сили в Пловдив. "Предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията - специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади”, обясни тогава Каракачанов. Според него необходимостта, наложена от практиката, трябва да бъде предвидена в закона. "Това, което сме предложили, е само след решение и по искане на министър-председателя. Няма как някой произволно да реши нещо, да хвърли специалните сили в чисто полицейски функции”, каза още министърът.

Константин Попов все пак допусна да бъде приета подобна промяна, но ако се "внесе сериозна конкретика". 

Друга важна промяна, която бе гласувана, е създаването на възможност за изплащане на левовата равностойност от около 10 - 12 лв. дневно на полагащата се на военните безплатна храна и напитки по време на учения, занятия, тренировки и лагери. Това ще става, когато служещите в армията нямат възможност да си осигурят храната и няма да се минава през обществена поръчка. 

Гласуваните поправки предвиждат още създаването на Съвместно командване на специалните операции. Сформирането му е по поетите ангажименти на страната към НАТО и нуждата от използването на силите за спецоперации в мирновременни задачи.

Източник: segabg.com