Въпреки първоначалните намерения на правителството да даде допълнителни полицейски правомощия

...
Въпреки първоначалните намерения на правителството да даде допълнителни полицейски правомощия
Коментари Харесай

ГЕРБ бламира кабинета за полицейските функции на армията

Въпреки първичните планове на държавното управление да даде спомагателни полицейски пълномощия на армията с измененията в закона за защитата болшинството в Народното събрание не се съгласи и отхвърли дефинитивно предлагането. Депутатите взеха решение въоръжените сили да не вземат участие в интервенции на Министерство на вътрешните работи и жандармерията. Текстът, препоръчан от кабинета, предвиждаше въоръжените сили да " оказват помощ на страната в противодействието на закани с изключително висока степен на социална заплаха ".

" Текстът не беше добре дефиниран. Министерският съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание ", разяснява пред кореспонденти Константин Попов (ГЕРБ), ръководител на парламентарната комисия по защита. По думите му предлагането е трябвало да бъде по-конкретно и да не основава двусмислие. Остават отговорностите на армията по антитерористичния закон, защитата на границата и оказването на помощ на популацията при бедствия и повреди.

Началникът на защитата ген. Андрей Боцев разяснява в Народното събрание, че би трябвало съответно да се разпише какви тъкмо функционалности ще има армията. Той добави, че въоръжените сили имат и много функционалности по закона за антитероризма.

В средата на март военният министър Красимир Каракачанов стимулира предлагането си със обстановки, които към този момент са зародили към издирването на шесторния палач в Нови Искър и килъра от Пещера, когато бяха употребени военни служители на реда и командоси от специфичните сили в Пловдив.  " Предлагам   чисто законово да го регламентираме при тежки закононарушения или всеобщи убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а профилираната част от армията - специалните сили, които имат качества да правят разузнаване, гонене и за засади ”, изясни тогава Каракачанов. Според него нуждата, наложена от практиката, би трябвало да бъде планувана в закона. " Това, което сме предложили, е единствено след решение и по искане на министър-председателя. Няма по какъв начин някой случайно да реши нещо, да хвърли специфичните сили в чисто полицейски функционалности ”, сподели още министърът.

Константин Попов въпреки всичко позволи да бъде призната сходна смяна, само че в случай че се " внесе сериозна конкретика ". 

Друга значима смяна, която бе гласувана, е основаването на опция за погашение на левовата равноценност от към 10 - 12 лева на ден на полагащата се на военните безвъзмездна храна и питиета по време на учения, занятия, тренировки и лагери. Това ще става, когато служещите в армията нямат възможност да си обезпечат храната и няма да се минава през социална поръчка. 

Гласуваните ремонти плануват още основаването на Съвместно командване на специфичните интервенции. Сформирането му е по поетите задължения на страната към НАТО и потребността от потреблението на силите за спецоперации в мирновременни задания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР