Въпреки пандемията от COVID-19, НАСА и компанията Спейс екс продължават

...
Въпреки пандемията от COVID-19, НАСА и компанията Спейс екс продължават
Коментари Харесай

Спейс екс ще изстреля пилотиран полет до МКС с двама астронавти

Въпреки пандемията от COVID-19, НАСА и компанията " Спейс екс " не престават подготовката на историческата задача, с която на 27 май за пръв път от 2011 година насам, двама астронавти ще започват по посока Международната галактическа станция /МКС/ от американска земя, предадоха международните организации.

На упоменатата дата в 23: 42 часа българско време от галактическия център " Кенеди " във Флорида ракета-носител " Фалкон- 9 ", конструирана от компанията на Илон Мъск, ще изведе в орбита капсулата пилотиран " Дракон ". На борда ще се намират американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли, предава Българска телеграфна агенция.

Те от години се подготвяха за тази задача с геополитически заряд. Ако галактическият транспортен съд оправдае упованията, на Съединени американски щати няма да им се постанова да закупуват места на борда на съветските галактически кораби " Союз ". Те единствени осъществяваха връзката с МКС, откакто НАСА прекрати програмата си с галактическите совалки преди 9 години.

Към това би трябвало да прибавим и конструирането на нов пестелив модул. НАСА влага милиарди в създаването на кораба, и на още един от " Боинг ".

Пилотиранит транспортен съд " Дракон " ще поеме щафетата на единствените четири американски плана, доставили в миналото астронавти до МКС - " Меркюри ", " Джемини ", " Аполо " и совалките.

Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн прикани американците да не се стичат на площадката за изстрелване на 27 май поради пандемията. Астронавтите ще бъдат сложени под карантина в Хюстън, щата Тексас, след което ще се насочат във Флорида със аероплан на НАСА.

Боб Бенкен и Дъг Хърли се приготвят от години за тази задача, кръстена " Демо-2 ". Те ще обитават на борда на МКС сред 1 и 4 месеца най-много. Това е огромен триумф за компанията " Спейс екс " на Илън Мъск. Тя съумя да достави 19 пъти МКС с хранителни запаси и съоръжение чрез товарната версия на кораба " Дракон " от 2012 година насам. За задачата компанията употребява своята ракета-носител за многократна приложимост " Фалкон-9 ".

Скачването на пилотирания " Дракон " с МКС е планувано за 28 май. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР