Въпреки оттеглянето на съветника на Белия дом по националната сигурност

...
Въпреки оттеглянето на съветника на Белия дом по националната сигурност
Коментари Харесай

Иран се надява жаждата за война в САЩ да си отиде заедно с Болтън

Въпреки отдръпването на съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф остро осъди през днешния ден Съединени американски щати за оповестените нови наказания против Иран, предава Ройтерс.

"Докато светът си поема с облекчения мирис след уволнението на главатаря на Б тима в Белия дом, (Вашингтон) афишира нова ескалация на икономическия тероризъм против Иран ", написа Зариф в Туитър. "Жаждата за война - посредством оптимален напън - следва да си отиде дружно с основния подбудител към война (Болтън) ", акцентира той.

Зариф постоянно е казвал, че така наречен "Б тим ", включващ Болтън, може да вкара президента на Съединени американски щати с спор с Техеран.

С отстраняването на Джон Болтън бе отстранена спънка пред възможни договаряния сред Съединени американски щати и Иран по нуклеарния въпрос, настояват американски чиновници, представени от Ройтерс.

Въпреки това съгласно тях възможностите за такива договаряния са дребни.

Президентът Доналд Тръмп уволни съветника си по въпросите на националната сигурност, който бе последовател на твърди ограничения по иранския въпрос. Като частно лице Болтън се е изказвал в интерес на военна намеса на Съединени американски щати в Иран за заличаване на иранската нуклеарна стратегия. Болтън и Тръмп имаха различия и за политиката във връзка с Афганистан и Русия, отбелязва Ройтерс. Болтън поддържаше концепцията за свеждане на иранския петролен експорт до нула и бе срещу желанието на Тръмп да се срещне с иранския президент Хасан Рохани.

Болтън бе твърдо срещу договаряния с Иран, отбелязва Клиф Къпчан, някогашен чиновник на Държавния департамент, който в този момент работи за консултантската компания "Евразия Груп ".

Американският нефт поевтиня с повече от един % при новината за отстраняването на Болтън. Това значи, че съгласно вложителите възможностите Съединени американски щати да смекчат глобите против Иран са се нараснали, а възможностите за американски боен удар против Техеран са намалели.

С поддръжката на Болтън Тръмп изтегли Съединени американски щати предходната година от подписаното през 2015 година по времето на Барак Обама нуклеарно съглашение с Иран. Тръмп възобнови американските наказания против Иран и през май предприе дейности за понижаване на иранския петролен експорт до нула.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР