Въпреки отсъствието на някои големи компании, на IFA все пак

...
Въпреки отсъствието на някои големи компании, на IFA все пак
Коментари Харесай

Много технологии, малко иновации в Берлин

Въпреки отсъствието на някои огромни компании, на IFA въпреки всичко имаше какво да се види

Още по тематиката
Huawei в света на рекламата

За информационната тактиката на Huawei по света споделя световният маркетинг шеф Йонганг Цу пред " Капитал "
31 авг 2018
Samsung залага на изкуствен интелект в първите всеобщи 8K QLED тв приемници

Първият модел на пазара с толкоз висока резолюция ще се продава и в България от октомври
30 авг 2018 Думите технологии и нововъведения вървят ръка за ръка от десетилетия. В последно време обаче наподобява, че е време те да бъдат разграничени. Най-добрият образец за това се оказа годишното ревю за потребителска електроника IFA в Берлин. Почти всички огромни производители (най-голямото изключение бе Apple) показаха нови артикули, само че те мъчно могат да бъдат окачествени като новаторски – става дума за значително усъвършенстване на познати устройства, което не е наложително нещо неприятно, само че демонстрира, че скоро технологиите може да доближат кръстопът. Липсата на нововъведения не значи, че на IFA нямаше какво да се види – в противен случай, ревюто е прелестен образец за цялостното затрупване на потребителя с нови технологии - несъмнено доста дребна част от десетките хиляди гости са съумели да обиколят всички фирмени павилиони.

Изкуственият разсъдък е на всички места

IFA е впечатляваща картина. Стотици познати и не толкоз добре познати компании са настанени в няколко здания в Берлин, където в границите на седмица минават хиляди представители на медии, компании и, несъмнено, елементарни гости. Още преди влизането посредством рекламни банери стартира борба, която се разгръща на всички места из IFA – тази за изкуствения разсъдък. Докато преди няколко години беше мъчно да се намерят умни хардуерни решения отвън смарт телефоните, в този момент е по-трудно да си намерите да вземем за пример фурна, която да не работи с гласови команди.

Фурните са единствено част от наклонността за вкарването на " интелигентен " детайл и гласови асистенти във всевъзможни домашни уреди

[Reuters]

Въпросът и огромната борба е главно чии гласови команди. От едната страна е Гугъл Assistant, който навлезе сполучливо посредством смарт телефоните и се радва на висока известност измежду потребителите. От другата страна е Amazon Alexa на онлайн колоса. Този помощник към този момент може да бъде открит освен в умни колони, само че и в хладилници, фурни и всякаква техника, която напълно до неотдавна не беше измежду " умните " на пазара.Повечето марки са лоялни към избора си на гласов помощник. Ако една компания, като Gorenje да вземем за пример, е почнала да създава фурни с Amazon Alexa, тя най-вероятно ще остане вярна на компанията. Има обаче и изключения - Huawei, чиито телефони са с операционната система на Гугъл Android и надлежно употребява асистента на компанията, показа умната си колона AI Cube, която ще бъде с Amazon Alexa. По всичко наподобява, че тази борба едвам в този момент стартира. Amazon и Гугъл към този момент се отличават като главните водачи, които ще зареждат със програмен продукт продуктите и на други компании. Вече е съвсем невероятно да не се приказва за изкуствен интелект, само че визитата на IFA демонстрира, че феноменът може да е даже недооценен.

Азиатска доминация

Друга ясна наклонност е азиатската доминация на ревюто. Хилядите гости от Далечния изток могат елементарно да бъдат обяснени с това, че точно китайските, корейските и японските компании са най-активните в представянето на нови артикули на IFA. Докато множеството огромни американски компании създават най-вече програмен продукт и нямат лични представяния, азиатските производители на хардуер запълват тази ниша сполучливо. Huawei, Samsung, Lenovo, Sharp и LG бяха измежду най-интересните панели. Всички компании предложиха нещо ново. Huawei показа нов чип и интелигентна колона, Samsung – нови тв приемници, Lenovo – нови преносими компютри и смарт телефони Motorola, а Sharp и LG – също тв приемници. Преди всичко феноменът демонстрира това, което не е ясно за елементарното око - някои производители просто не обичат общите събирания. Apple да вземем за пример ще показа новите си iPhone модели през септември, Гугъл ще дебютира новия си смарт телефон Pixel през октомври, а през същия месец Huwaei ще пусне и Mate 20.

IFA обаче остава надалеч от скучната визия за софтуерна конференция. Напротив, най-основният проблем на ревюто остава прекомерно огромното многообразие. То се разгръща в няколко здания, в това число и компании, които показват артикули в градината на целия парк, и е съвсем невероятно за един клиент да премине през всички компании и събития. Технологиите може да не са толкоз новаторски, колкото ни се желае, само че това не ги прави по-малко занимателни.
Кой какво показа

Китайският производител на смарт телефони Huawei показа новия си мобилен чип Kirin 980, който дава обещание да е по-ефективен с 40% и по-продуктивен с 20% по отношение на предшественика си Kirin 970. За пръв път чипът ще се появи в телефон на дъщерната марка на Huawei Honor Magic 2, а през октомври ще зареди и Huawei Mate 20, който ще бъде показан в Лондон. Фирмата показа и умната колона Cube AI, която макар името си не е куб, само че разполага с гласов помощник от Amazon Alexa и може да бъде употребена като рутер.

Корейската компания Samsung показа на пазара 8K тв приемници. Поради неналичието на задоволително наличие с сходна резолюция групата ще употребява изкуствен интелект, с цел да конвертира видео от по-ниска резолюция – 4K или Full HD, без значение от източника - телевизия, през USB, YouTube, HDMI или от смарт телефона, в 8K. Първият всеобщ 8К модел на пазара - Samsung Q900R QLED, ще се продава от октомври и в България. Той ще се предлага главно в два размера - 65 и 75 инча, само че при предварителна поръчка ще може да бъде доставен и 85-инчов тв приемник. Цените към момента не са известни.

Американската Motorola, благосъстоятелност на китайската Lenovo, показа нов смарт телефон - Motorola One, която ще бъде с операционна система Android One и дава обещание тригодишни ъпдейти за сигурност. Самата Lenovo под личния си бранд показа няколко нови преносимия компютър, измежду които и Lenovo Yoga Book C9300, който разполага с E-Ink клавиатура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР