Въпреки опустошителните земетресения, които удариха Турция на 6 февруари, страната

...
Въпреки опустошителните земетресения, които удариха Турция на 6 февруари, страната
Коментари Харесай

Турция е желана туристическа цел. Въпреки земетресението.

Въпреки опустошителните трусове, които удариха Турция на 6 февруари, страната остава една от най-предпочитаните туристически дестинации за германците, написа ДПА. 

След земетресенията е имало анулирани резервации, само че в това време настава нормализация, споделя Вили Верхувен от туристическата организация Alltours. Все отново броят на резервациите още не се е върнал до равнищата от преди естествената злополука. Тази година Alltours чака 500 хиляди нейни туристи да посетят Турция, което е нов връх.

Туризмът оказва помощ на Турция да се възвърне

Разстоянието сред туристическите региони по Турската Ривиера и зоната, която е най-тежко наранена от земетресението, е към 700 километра. Директорът на туроператора Bentour Дениз Угур акцентира, че всяка резервация оказва помощ и на локалните хора. " Много от работещите в туризма идват от засегнатите региони ", изяснява той.

По време на туристическото ревю ITB в Берлин от Alltours оповестиха, че чакат растеж на гостите в Турция с повече от 50% през новия туристически сезон това лято.  

От TUI пък обявиха, че регионът към летището в Анталия се конкурира с Майорка като лятна дестинация номер едно за германците. Изгодните цени на почивките са една от аргументите за известността на Турция като дестинация, написа още ДПА. 

Тежките последствия от земетресението

На същото ревю Макс Ковнацки от туристическия авиопревозвач Sunexpress споделя за тежката контузия, която са претърпели той и чиновниците му след земетресението. Макар никой от тях да не е умрял, има потърпевши родственици на чиновници на компанията - общо 171 души. От сектора незабавно са се задействали и са помагали за превоза и логистиката на артикули от първа нужда. Щефен Каснер от туроператора Schauinsland-Reisen пък споделя, че в хотели са били настанени хора, които са загубили всичко при земетресенията. 

Балони с парещ въздух над КападокияСнимка: Givaga/Zoonar/picture alliance

През първите няколко дни в Sunexpress са записали спад на резервациите с до 50%. " Но обстановката бързо се промени. Три седмици след земетресението към този момент се върнахме на равнището на резервациите от 2019 година ", споделя Ковнацки, представен от " Тагесшпигел ". 

По думите му в първите дни след земетресенията мнозина са се стреснали, тъй като не са знаели къде тъкмо са се случили те. " Трябваше да обясняваме, че има разлика сред Анталия и Антакия, който пострада доста тежко от земетресенията. Двата града се разграничават единствено по една писмен знак в името си, само че се намират на час и половина полет един от различен ", споделя той. 

Големи трусове край известните курорти по Турската Ривиера са едва евентуални, написа " Тагесшпигел ". Вилаетът Анталия не е ситуиран върху разломна линия, тъй че съгласно специалистите там е малко евентуално да има мощни земетресения. " Въпреки земетресението можете да отидете на отмора в Турция без скрупули на съвестта ", споделя Ковнацки: " Ако в този момент страната се лиши от значим източник на приходи от туризма, хората ще пострадат двойно повече ", прибавя той. 

Цените в Турция не престават да порастват

В същото време цените в Турция порастват. Инфлацията през есента на 2022 година доближи рекордните 85,5 %, само че и през днешния ден продължава да е 55 на 100. Преди високата инфлация водеше до трагични промени в обменния курс на лирата към еврото, паунда и американските долари, тъй че за туристите огромните разноски - като хотели и полети - оставаха същите, даже и намаляваха. Но откакто турската Централна банка се намеси във валутния пазар, всичко нарастна без значение от валутата. Включително и екскурзиите. 

В TUI почивките са поскъпнали приблизително с шест до осем %. По този метод за доста фамилии пътуванията до някои дестинации станаха недостъпни. В същото време обаче почивките не престават да са значими за доста хора. " Желанието за отмора продължава да бъде приоритет ", споделят от TUI пред " Тагесшпигел ". И през лятото Турция може да се възползва от това. Затова Макс Ковнацки от Sunexpress е убеден: " Турция се е възстановявала доста бързо от всяка рецесия до момента. "

Видео на Дъждовни води:

Сателитни фотоси: вижте Турция преди и след злополуката

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР