Въпреки оптимистичните очаквания върху икономическите условия в страната започват да

...
Въпреки оптимистичните очаквания върху икономическите условия в страната започват да
Коментари Харесай

БНБ: Банките трябва да са по-активни в намаляването на лошите кредити

Въпреки оптимистичните упования върху икономическите условия в страната стартират да се отразяват настройките за закъснение на световния стопански напредък и за по-слабо външно търсене. Рискът от закъснение на растежа на международната търговия е свързан от нарасналата геополитическа неустановеност и несъгласията, свързани с опитите за налагане на протекционистични политики. В тази среда продължава провежданата политика на парични тласъци в еврозоната, което води до запазването на ниските лихвени нива, освен в общността, само че и в България.

Ниската цена на кредитирането се отразява позитивно върху способността на кредитополучателите да обслужват своите отговорности, само че в същото време основава риск от прекалено увеличение на задлъжнялостта. На процедура ниските лихвени нива и повишаването на приходите подтикват търсенето на заеми, което в комбиниране със засилената конкуренция измежду банките и нарасналото предложение на заемни запаси засилва кредитната активност, като цяло, само че това е най-изразено в сегмента на заемите за семейства. Такива са констатициите на специалистите от Българската национална банка, намерили израз в тримесечния бюлетин за банките в България, който обгръща интервала юли-септември 2019 година и бе оповестен на 22 януари.

Анализаторите регистрират, че повишаването на кредитните размери отчасти смекчава резултата, който оказват намалените лихвени проценти върху общия размер на приходите от лихви. Но без значение от това лихвеният марж в банковия бранш се свива, което изправя кредитните институции пред нуждата да приспособяват бизнес моделите си към средата на ниските лихвени нива. Сред методите, с които банките се пробват да компенсират свиването на лихвения марж, е увеличението на някои такси и комисиони, показват от Българска народна банка.

По отношение на риска, обвързван с качеството на активите, от Централата банка подчертават, че делът на необслужваните заеми в банковата система изисква кредитните институции да подхващат по-активни дейности за понижаване на техния размер. Препоръчва се също по този начин банките да подсигурят по-доброто покритие на заемите. В по-дългосрочен небосвод напън върху доходността и финансовите съотношения на банковия бранш може да окаже бъдещо утежняване на качеството на активите. То може да се породи от възможна неподходяща динамичност на приходите или при внезапно нарастване на цената на финансирането, което да докара до утежняване на кредитоспособността на длъжниците.

През третото тримесечие на 2019 година общото повишаване на брутните заеми и задатъци е с 2.5 милиарда лева до 93.0 милиарда лв.. То обаче е придружено от нарастване на размера на необслужваните заеми с 0.4 милиарда лева до 6.9 милиарда лв.. Измененията са повлияни както от промени в оценката на риска, по този начин и от осъществени отписвания за сметка на хранителни запаси и продажби на заеми. В края на септември делът на брутните необслужвани заеми и задатъци бе 7.4 %.

"За да се ограничи въздействието на бъдещи трендове с неподходящ темперамент, от голяма важност е банките да поставят старания за по-нататъшно подсилване на финансовата си позиция, както и да преценяват кредитната си политика с дълготрайното равнище на риска в границите на цялостния финансов цикъл ", предлагат от Българска народна банка. Наред с равнището на съотношението за ликвидно покритие, ръководството на ликвидните потоци следва да регистрира забележителния дял на овърнайт депозитите в привлечените средства и задълбочаването на разликите в матуритетната конструкция на активите и пасивите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР