Въпреки официалните твърдения от времето на последното служебно правителство на

...
Въпреки официалните твърдения от времето на последното служебно правителство на
Коментари Харесай

България от месеци тайно произвежда за Украйна снаряди от натовски калибър

Въпреки формалните изказвания от времето на последното служебно държавно управление на президента Румен Радев, че България няма да даде ново оръжие на Украйна, от месеци на наша територия се създават снаряди от натовски диаметър, които по-късно отиват в нападната от Русия страна - въпреки военните ни фабрики да настояват, че към момента не са усвоили този тип произведения.

Това излиза наяве от следствие на профилирания боен портал Defense One, за което написа money.bg.

Българският военно-промишлен комплекс е в огромната си част основан и развъртян по времето на Варшавския контракт. Поради тази причина и артилерийските снаряди, създавани през годините у нас, са от руски калибри, да вземем за пример 152 милиметра.

Те не са съвместими с оръдията, употребявани от натовските страни.

Именно такива системи обаче Украйна стартира да внедрява в своята войска след 2014 година В момента те са в интензивна приложимост, като съгласно Defense One по съветските сили

всеки месец се изстрелват по 240 000 снаряда - Съединени американски щати създават толкоз за цяла година.

Затова и Вашингтон благодарение на частни подизпълнители търси други източници на муниции за украинската войска.

Най-големият рамков контракт за доставка на артилерийски снаряди беше подписан сред американската войска, колоса Northrop Grumman и по-малката компания Global Military Products с начална дата на доставките през март.

Defense One разполага с вътрешен документ от Федералната система за публични поръчки, съгласно която точно Global Military Products ще получат по-голямата част от парите - 402 млн. $, а снарядите ще дойдат от България.

Началото на осъществяването на контракта е в края на януари 2023 година По това време длъжностен министър председател е Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

С 402 млн. $ могат да се купят до 800 000 снаряда.

И най-подкрепящите Украйна политици и специалисти у нас досега твърдяха, че България не може да помогне на Украйна с артилерийски снаряди. Причината - производството на произведения с диаметър 155 милиметра е единствено " в пробна фаза ". Тази теза пази и новият боен министър Тодор Тагарев.

Това явно се разминава с документите по договорката, която явно е била осъществена като фиктивен специалист за Съединени американски щати, отбелязва онлайн изданието.

Български публични представители са показали на Defense One две родни компании, които

опитват с натовски калибри - ВМЗ Сопот и " Трансмобил ". Те популяризират такива снаряди на уеб страниците си.

В случая на ВМЗ 155-милиметровият снаряд е в секцията с концептуални модели и от завода са декларирали за Defense One, че не са в положение да го създават на този стадий. В случая с " Трансмобил " това произведение е поместено измежду останалата продукция на компанията. Тя не е върнала отговор на запитванията на американската медия.

Global Military Products не е компания без история. Създадена през 2013 година, съгласно медийни следствия, тя е снабдявала с българско оръжие сирийските бунтовници, като Пентагонът ѝ е плащал по към 34 млн. $ годишно в интервала 2016-2021 г. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР