Въпреки очевидните трудности, повече българи са почивали у нас през

...
Въпреки очевидните трудности, повече българи са почивали у нас през
Коментари Харесай

Проучване установи какво се случи с туризма при К-19 лятото у нас

Въпреки очевидните компликации, повече българи са почивали у нас през летния сезон на фона на проектите, които бяха декларирани при започване на сезона. Добра е ролята в това отношение на туристическата реклама на страната, която Министерството на туризма съумя да осъществя в съкратени периоди в хода на изненадалата ни пандемия.

Обществото чака и още в тази посока. Оценките за летния туризъм в България са по-скоро положителни, въпреки упованията да са по-високи, а конкуренцията на непознати дестинации да прави българите по-взискателни.

Това демонстрира проучване на „ Галъп интернешънъл “, извършено измежду 1000 българи по телефона, като равносметка на летния туристически сезон. Изследването е част от обичайна изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл “, взаимно с Националния ръб по туризъм.

Половината от запитаните са виждали туристическа реклама на България в последните няколко месеца, а другата половина не са. Подобни дялове са в действителност добър отзив за достигната публика.

А 77,7%, т.е. съвсем автоматизирано, одобряват, че рекламата би трябвало даже да се усилва. Само 19,1% са скептични към увеличението на рекламата като механизъм за стимулиране на вътрешния туризъм.

Вероятно и с увеличението на туристическата реклама на наши дестинации в хода на туристическия сезон може да се изясни и по-големият дял почивали у нас спрямо регистрираните при започване на сезона проекти. Роля евентуално играят и рестриктивните мерки, въвеждани и в средата на лятото във връзка с почивките на Бяло море, както прочее и съвсем на всички места другаде в чужбина.

Например, през май 11,6% са възнамерявали отмора на море у нас, а 22,2% (над 1.2 млн. души) са осъществили сходни отмора. 4,3% са възнамерявали планина у нас, само че 8,4% са я осъществили на процедура. Обратно, 5,1% през май възнамеряваха море в чужбина, само че единствено 2,7% (над 150 хиляди души) са го осъществили. Това е понижение от повече от половин милион спрямо една междинна естествена година. Последното очевидно се дължи на рестриктивните мерки. Респондентите имаха опция да посочат повече от един отговор.



Като цяло, 29,7% от хората у нас настояват, че това лято са употребили някаква туристическа услуга – при 19,6%, които са възнамерявали да употребяват такава към началото на сезона.

Онези, които са почивали в България, в голямата си част споделят, че страната е била първи избор – 69,2%. 26,3% признават, че са желали в действителност да почиват в чужбина, само че поради събитията към ковид се е наложило друго.



Почивалите в България, по петобална канара от 1 до 5, дават оценки по-близки до 4 по всички индикатори като цени, качество и противоепидемични ограничения.

Онези, които се били в чужбина, дават и малко по-високи оценки за прекарването си там. Осезаемо по-високи са оценките на тематики като цени и качество на плажа и плажните услуги, както и при противоепидемичните ограничения. Последното е предстоящо на фона на по-строгите ограничения в прилежащи страни.

Въпреки разликата в оценките, няма смяна в мненията за капацитета на българския летен туризъм, пречупен през персоналния опит – още веднъж към 70% считат, че този капацитет е добър или доста добър.

Онези, които пък изобщо не са почивали това лято, в близо половината от случаите показват като причина, че кардинално са надалеч от тематиката, а подобен % акцентират финансови аргументи. Малко над една трета непосредствено посочват опасения, свързани с ковид. Респондентите са назовавали по повече от една причина.

Очаква ни сложен за туризма ни зимен сезон и евентуално още един нелек летен. Засилена вътрешна реклама и поддръжка за сектора ще е от решаващо значение за минимализиране на вредите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР