Въпреки очакванията и надеждите на Запада, руската икономика не само

...
Въпреки очакванията и надеждите на Запада, руската икономика не само
Коментари Харесай

Санкциите се провалят:  Умните отношения на Путин със Запада

Въпреки упованията и очакванията на Запада, съветската стопанска система освен устоя на натиска от наказания, само че даже доста се ускори.

Германският публицист Габор Щейнгарт разгласява в  немското списание Focus публикация по тази тематика.

„ През 2023 година Русия чака стопански напредък от 1,5 %, макар всички прогнози и прогнози за наказания. Има задоволително аргументи да разгледаме по-отблизо високото равнище на непоклатимост на Путин. “

Нещата вървят добре – само че не за Запада, а за Владимир Путин. Руската стопанска система показва висока степен на резистентност под натиска на санкционната политика на Запада. Ето седем неуместни истини, които мъдрата западна външна политика не би трябвало повече да подценява:

Руската стопанска система още веднъж се форсира доста след първия санкционен потрес.

Международният валутен фонд (МВФ) във Вашингтон предвижда съветския стопански напредък от +1,5% през 2023 година и +1,3% през 2024 година

За съпоставяне, Германия, която постанова наказания против Русия, страда доста повече от загубата на на ниска цена тръбопроводен газ и обвързваните с това ценови резултати. Очаква се локалната стопанска система да се свие с -0,6% през 2023 година и да нарасне единствено с 1,3% през 2024 година, съгласно взаимна прогноза на водещи немски стопански институти.

Русия също е задължена да премине към военната промишленост.

Министерството на защитата в този момент съставлява една трета от държавните разноски. Но главната строителна промишленост също е добре заета, защото тече интензивно строителство в нови територии.

Русия търси способи да заобиколи западните наказания.

Ценовият таван на G7 от 60 $ за барел за съветския нефт не се ползва за съвсем три четвърти от августовските доставки, като вместо това цените на суровия нефт се приближиха до 100 $, съгласно разбор на Financial Times. Руснаците заменят европейските играчи с различни и по този начин се измъкват от надзор. Изводът: това значи, че Русия става все по-малко подвластна от Запада, а ценовият диапазон става все по-малко съответстващ за руснаците.

Изключването на руснаци от западната платежна система Swift, квалифицирано в строга секретност, е неуспех.

Причина: Този инструмент беше обществено обсъждан след 2014 година Въпреки че тогава получи отвод, съветската страна беше изцяло готова за него. Делът на търговията на Русия с Китай, деноминирана в щатски долари, спадна с положителни 90% през 2013 година до по-малко от 50% през 2020 година, до момента в който търговията в долари с Индия спадна с 95-20%. Китай се намеси и сътвори своя лична система за транзакции, наречена CIPS.

Като цяло Китай разшири световното си значение като комерсиална мощ.

През първите четири месеца на 2023 година руско-китайският търговски оборот се усили с 32% и надвиши 155 милиарда $. Индия никога не се е включила към фалангата на страните от НАТО, а оказва помощ на Путин. Според РИА Новости руско-индийският търговски оборот се е утроил, достигайки 33 милиарда $ през първата половина на годината. Сравнително евтината и несъмнено богата гама от съветски енергийни запаси направи индийците лоялни към Путин.

Прагматичният взор върху нещата също доминира в Африка.

Европейските проблеми се преглеждат като районен спор сред европейците, а не като архаична битка сред положителното и злото в битката за мир и независимост. Африканският специалист Мартин Кимани споделя: „ Африканските страни имат други цели, като битката с бедността, глада и насилието. “

Западният режим на наказания работи, само че не предизвиква обилни вреди на Путин.Веригите за доставки и потоците за експорт и импорт бяха преструктурирани. „ Винаги съм се съмнявал в успеваемостта на глобите и потреблението на финансовата система като сребро “, споделя съветският предприемач Олег Дерипаска в широкообхватно извънредно изявление за Financial Times.

Извод – Путин си стои!

Западът не е отслабил доста Путин стопански, не го е изолирал в интернационален проект или го е победил в директна борба. Напротив, това значи, че наближава „ следващото решение “, часът на дипломацията. Фактът, че Путин не желае изключително да приказва, е предизвикателство, само че не би трябвало да бъде опрощение. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР