Въпреки обявените компенсации за тока на бизнеса, производителите продължават да

...
Въпреки обявените компенсации за тока на бизнеса, производителите продължават да
Коментари Харесай

Как се справя малкият бизнес със скъпия ток - разказ от мандрата в с. Горан

Въпреки оповестените обезщетения за тока на бизнеса, производителите не престават да изпитват големи усложнения с заплащането на месечните си сметки за ток.

Мандрата в ловешкото село Горан е приблизително огромна. Започнали са преди към 30 години, като са преработвали 15 тона мляко дневно. Сега това количество е 10 тона, като създават цялата гама млечни артикули.

Млякото идва от лична плантация с към 100 крави.Създават я през 2015 година като особено внасят крави от породата Холщайн от Германия. От три месеца осезаемо усещат по-високите цени на тока.

Хронологията е 28 стотинки, 32,38,44 и оттова скочи напряко на 55 стотинки за киловат, което е към 300 % нарастване на тока.Рядко има произвеждане, което може да да издържи на това покачване на тока, споделя притежателят на мандрата Владимир Матев.

" Всички първични материали и материали, които идват в този момент, са с нови цени - кофички, капачки, закваски, безусловно всичко. И млякото е с нови цени. То идва от нашата плантация, само че там пък храната на животните е с нова цена. Така и нашето мляко е по-скъпо. Като сложим и цената на тока, то към този момент цените стават високи. Няма по какъв начин да се издържи това състояние, колкото и да не желаеме да подвигаме цената на крайните артикули ", добавя Цветелина Матева, технолог в мандра Горан.

Българска национална телевизия: А Как реагират клиентите на по-високата цена?

Цветелина Матева: Ами сърдят се. Всеки желае да понижаваме цените, само че няма по какъв начин, като идват всички материали с по-висока цена. Ние поносим и подвигаме единствено с по няколко стотинки, тъй като другояче хората няма да могат да купуват.

Българска национална телевизия: Например една кофичка кисело мляко с какъв брой е по-скъпа?

Цветелина Матева: През последните два месеца на два пъти по три стотинки сме вдигали млякото и сме на ръба не може да издържим.

За последния месец сиренето и кашкавала са поскъпнали с по 1 лев. За да пестят ток, събират млякото и работят единствено по 2-3 дни в седмицата.Така понижават потреблението на ток, само че по едно и също време с това и заплащането на служащите в мандрата. Поскъпването на горивата също се отразява и на работата във фермата.

" При нас може би не е толкоз осезаема цената на тока, какъв брой в мандрата. И въпреки всичко си е огромно перо.Но освен тя е решаващия фактор. фуражите много скочиха тази година, скъпи са, съвсем двойна е цената им. Оттам идват и компликациите, покачва се себестойността на млякото. Лошото е, че ние живеем в подобен район, в който покупателната дарба на хората е много ниска и тя не ни дава опция да потърсим същинската цена на нашите артикули.Така се принуждаваме да продаваме на много по-ниски цени, което не е добре за фермата и надлежно за мандрата ", изясни Радослав Матев, шеф на кравеферма с. Славяни

Мандрата работи с банкови заеми, с които компенсира това повишаването, само че основната задача на новото държавно управление е да стартира решение на казуса с по-скъпия ток, счита Владислав Матев.

В мандрата още през декември са получили обезщетенията за по-скъпия ток, които държавното управление отпусна в края на предходната година. На всеки един мегаватчас сметките за ток за последните четири месеца на 2021 година са понижени със 110 лева С интерес тук наблюдават дали ще има развиване настояването на бизнеса у нас за компенсиране 75% от употребявания борсов ток.

На изпроводяк стопаните от мандрата в село Горан споделиха, че към този момент, въпреки и импровизирано, са разговаряли и са се оплакали от скъпия ток на министри от кабинета на Кирил Петков. Получили са отговор, че би трябвало да устоят до април, когато се чака казусът да бъде решен.

От мандрата в Горан обаче са безапелационни, че надали ще устоят и до февруари.

Вижте повече в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР