Въпреки общия спад на количествата въглероден диоксид, емисиите на CO2

...
Въпреки общия спад на количествата въглероден диоксид, емисиите на CO2
Коментари Харесай

Отопление без емисии от въглероден диоксид в Германия

Въпреки общия спад на количествата въглероден диоксид, излъчванията на CO2 в жилищния бранш на Германия остават на същото високо равнище. Германското държавно управление реши да промени нещата.

В края на 2019 година излъчванията СО2 в Германия бяха с 35 % по-малко, в сравнение с през 1990 година Наистина, задачата беше да се стигне до 40 %, само че и тези индикатори бяха приятна изненада за доста специалисти и политици. Намаляването на излъчванията от парникови газове с 50 милиона тона за една година стана допустимо основно с помощта на забележителното понижаване на производството на сила от въглища.

На второ място след енергийната сфера максимален замърсител с СО2 е индустрията (23 %), следвана от превоза (21 %), а на четвърто място се оказа жилищният бранш (17 %). Така той изпревари по замърсяване селското стопанство, написа „ Дойче Веле ”.

Подчертава се, че отделянето на парникови газове в този бранш не понижава, а дори бележи растеж. За да промени обстановката, немското държавно управление одобри в границите на по този начин наречения климатичен пакет поредност от ограничения, стимулиращи жителите да преминат към СО2 неутрални системи на отопление.

С какво се отопляват германците?

Значителното количество излъчвания CO2 от немския жилищен фонд се дължат на обстоятелството, че Германия се отоплява главно с газ и нафта. Тези два въглеводородни носители обезпечават топлота на повече от три четвърти от немския жилищен фонд. На газ се отопляват към 46% от жилищата, а с нафта – към 30%.

Газовите котли са по-екологични от дизеловите. За отоплението с газ на 1 кв. м жилищна повърхност в жилище от 70 кв. м нездравословните газове се равняват на 36 кг СО2 годишно. При еднофамилна къща от 110 кв. м излъчванията са към този момент 39 кг СО2. Ако отоплението е на нафта, стойностите се трансформират: 48 кг при първия и 51 кг при втория образец. За съпоставяне: при потребление на термопомпа еквивалентът на излъчванията на CO2 и в двата случая е единствено 7 кг.

Термопомпите и котлите с пелети, които се считат за изключително екологични, не престават да бъдат маргинализирани на отоплителния пазар в Германия. Делът им е, надлежно, 3,4 % и 2,8 %. И в случай че притежателите на жилища по-рано решаваха да заменят остарелия си дизелов казан с по-съвременен и пестелив, в 80 % от случаите прекосяваха на газ. Термопомпите към момента костват скъпо, вършат се по поръчка, липсва серийно произвеждане, а котлите на пелети изискват регулярно обслужване.

Много притежатели на жилища въобще не бързат да модернизират отоплителните си системи. Според статистиката, през 2019 година от съвсем 6 млн. притежатели на еднофамилни жилища в Германия с дизелово отопление, към 2 млн. се намират покрай магистрален газопровод, с който могат да се свържат гладко.

Система за субсидиране и данъчни облекчения

От началото на 2020 година стана по-лесно да се вземе решение в интерес на по-екологична система за отопление. В „ климатичния пакет ” на държавното управление с присъщата немска придирчивост е включена система от данъчни облекчения и държавни дотации.

На финансова поддръжка не могат да разчитат тези, които биха поискали да подменят остарелия дизелов казан с нов напълно на газ. Преките субсидии или данъчните облекчения са планувани извънредно за прекосяване на възобновими енергийни източници или потреблението на хибридни системи.

Така да вземем за пример, притежател, който заменя остарелия дизелов казан с термопомпа, слънчеви акумулатори, отопление с пелети или композиция от считани за СО2 неутрални системи, може да получи държавна субсидия до 45 % от цената на новото съоръжение при цена до 50 000 евро.

При потреблението на хибридно отопление, да вземем за пример, газов казан в допълнение на термопомпа или слънчеви акумулатори, които би трябвало да обезпечават минимум 25 % от отоплението на жилището, дотацията е по-малко – 40 %. Поощрява се инсталирането на газови котли, които най-вече до 2 години ще бъдат допълнени от възобновими отоплителни системи (renewable ready).

Климатичният пакет планува съществени данъчни облекчения за тези, които извършат енергийна рационализация на своите жилища – промяна на порти и прозорци, външна изолираност на стените, слагане на модерни вентилационни системи и други 20 % от тези разноски в границите на 200 000 евро, т.е. най-вече 40 000 евро ще могат да бъдат приспаднати от налози в границите на три години: по 7 % през първите две години и 6% през третата. От налози ще бъдат освободени и консултациите със експерти по енергийна успеваемост.

Тоягата и морковът в екологичния поврат

За да подтикне германците да се откажат от въглеводородите за отопление на жилищата си, държавното управление употребява освен „ моркова ” с държавните субсидии, само че и ценова „ сопа ”. От 2021 година за излъчвания на СО2 при потребление на изкопаеми горива в превоза и в жилищния бранш ще се начислява такса. През първата година тя ще бъде умерена – 25 евро на звук въглероден диоксид. След това, малко по малко, тази цена ще се усили до 55 евро през 2025 година, а през 2026 година се основава марж от 55-65 евро за звук.

За крайните консуматори на газ и дизелово гориво това е равнозначно на повишение на цените със 7 % през първата година, а през 2025 година – с 15 % повече, в сравнение с в този момент. В безспорни стойности това значи, че при разход на 20 000 литра нафта годишно за отопление на неголямо еднофамилно жилище, жителите му ще би трябвало да платят 1200 евро повече за 5 година, в сравнение с би им коствало без такса за излъчвания на СО2.

Това се отнася освен за дизела, само че и за газа, чийто екологичен баланс ще става все по-неприемлив.

Дизеловите котли остават в предишното

От 2026 година в Германия ще бъде въведена възбрана за монтиране в нови жилища на чисто дизелови системи за отопление или замяната на старите с нови. Ще бъде позволено монтирането само на хибридни котли, които ще могат да бъдат допълнение с СО2 неутрални системи.

Климатичният пакет планува и редица изключения – за постройките, оповестени за старинни монументи, за дървени къщи, при съществуването на явна нецелесъобразност, както и за притежатели, чието финансово състояние би било мощно нарушено от възможна енергийна рационализация. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР