Въпреки няколко известни истории за успех в опазването им, като

...
Въпреки няколко известни истории за успех в опазването им, като
Коментари Харесай

До 30 % от хищните птици са застрашени от изчезване

Въпреки няколко известни истории за триумф в опазването им, като да вземем за пример трагичното завръщане на популациите на белоглавия орел в Северна Америка, грабливите птици понижават по целия свят, оповестяват Асошиейтед прес и ДПА, базирайки се на обява в сп. " Протоколи на американската национална академия на науките ".

Според проучването някои от най-величествените орли и най-бързите ястреби в света скоро може да изчезнат.

До 30 % от 557-те типа хищни птици на планетата " са изложени на риск от изгубване ", споделят откриватели от Националния самостоятелен университет в Мексико. В страната живеят над 90 разнообразни типа грабливи птици. Това е четвъртият по величина брой след Индонезия, Колумбия и Еквадор.

" Скалният орел е националната птица на Мексико, само че в страната са останали доста малко представители на типа ", споделя Херардо Себалос от изследователския екип. Преброяване от 2016 година сподели, че броят на размножителните двойки скални орли в Мексико е едвам към 100.

Според откривателите през последните три десетилетия " доста типове " претърпяват " съществено понижаване на популацията " заради " загуба на местообитания, замърсяване, спорове сред хора и диви животни и световни климатични промени ".

Докато грабливи птици като соколите са били държани за лов и са били източник на авторитет, посредством да вземем за пример на хералдиката, други са били " преследвани като хищници за дивите типове за лов и добитъка ", означават създателите на проучването.

Сред най-застрашените грабливи птици са филипинският орел - най-големият в света, и няколко типа лешояди, чиито популаци са намалели с над 90 % в някои елементи на Азия, макар ролята им на чистачи, прочистващи средата от рискови мъртви животни.

Получените данни свидетелстват за незабавна нужда от " възстановяване на предпазените територии или основаване на нови резервати " в Китай, Индия, Монголия, Непал и Русия. В противоположен случай застрашените хищни птици могат да изчезнат вечно.

Някои страни се стремят да запазят или възродят числеността. Ирландската Служба за национални паркове и диви животни по-рано този месец пусна 21 пилета белоопашат орел в дивата природа. Пускането им е част от десетилетна скица за наново въвеждане на хищната птица в крайбрежните зони, откакто типът изчезва на локално равнище преди век. Локалното изгубване на дадена граблива птица значи, че тя повече не може да извършват значимата си роля като висш див звяр в локалната екосистема.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР