Въпреки някои анекдотични твърдения, научните изследвания са единодушни, че повечето

...
Въпреки някои анекдотични твърдения, научните изследвания са единодушни, че повечето
Коментари Харесай

Защо хората не помнят раждането си

Въпреки някои анекдотични изказвания, научните проучвания са единомислещи, че множеството хора няма по какъв начин да помнят раждането и най-ранните 2-3 години от живота си. Тази некадърност да се помнят събитията от ранното детството е известно като „ детска амнезия ”.

Учените са открили, че детската амнезия е друга от „ естественото забравяне ”, което се случва с течение на времето. Изследванията демонстрират, че в интервала сред раждането и ранното детство се не помнят доста повече събития, в сравнение с може да се чака, в случай че се следва естествената крива на забравяне, написа LiveScience.

Детската амнезия не нарушава процедурната памет, която съхранява информация за това по какъв начин се вършат избрани неща – каране на колело и така нататък, а единствено декларативната – спомените за обстоятелства и събития.

Зигмунд Фройд предлага първото пояснение на детската амнезия: спомените са потиснати, поради техния травматичен и полов темперамент.

Но въпреки и учените да са отхвърлили това, което твърди Фройд преди към 100 години, към момента няма консенсус по отношение на произхода на детската амнезия.

Известно време е било считано, че децата просто нямат умствения потенциал да образуват декларатични мемоари. Но 2-3-годишните деца могат да описват за събития, които са се случлили преди месеци или даже преди година, демонстрират модерни изследвания.

Сътрудници на университета Еймъри са разговаряли с 83 деца, които са били на 3 години. Разпитвали ги за случки от живота им. След това същите деца са били помолени да си спомнят за тези събития, когато са били на 5, 6, 7, 8 и 9 години. Така е получено първото пробно доказателство за детската амнезия.

На към 7-годишна възраст децата стартират да „ изтриват ” най-ранните си мемоари. На 5-7 години малчуганите са си спомняли 63-72% от това, които им се е случвало в предишното, а на 8-9 години - единствено 35%.

Изследвания на възрастни на собствен ред са посочили, че най-ранните им мемоари са от 3-годишната им възраст.

Някои учени допускат, че най-ранните мемоари остават недостъпни за нас, тъй като не сме имали език по време на образуването им. Езикът е значим за кодирането на автобиографичните мемоари, а дълготрайните мемоари на децата наподобява са образувани по времето, когато са проговорили.

Според друга доктрина образуването на мемоари е повече или по-малко обикновено при дребните деца, само че развиването на мозъка пречи на съхранeнието на спомените.

Наскоро учени изрекоха сходна догадка: появяването на нови мозъчни кафези в действителност изтрива спомените, тъй като новите неврони нарушават мозъчните връзки, открити сред старите кафези. В поддръжка на тази концепция те са съумели да създадат по-дълготрайни спомените на мишки, при които е занимателен растежът на нови мозъчни кафези. /obekti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР