Въпреки непрестанната вътрешна миграция към големите градове броят на необитаваните

...
Въпреки непрестанната вътрешна миграция към големите градове броят на необитаваните
Коментари Харесай

Около 1/3 от жилищата в България са необитавани

Въпреки непрестанната вътрешна миграция към огромните градове броят на необитаваните жилища в тях е огромен. Така наречените тъмни прозорци в София са 24% от жилищата. В Софийска област те доближават 48%. Значителен е процентът и във Варна - 30 на 100, и в Пловдив - 26 на 100. Това сочат данни от отчет на Евростат за демографската карта на Европейския съюз, оповестени през предходната седмица.

Данните на статистиката на общността са покрай изводите от отчет на Световната банка, изработен по поръчка на българското районно министерство и оповестен при започване на ноември предходната година. Близо 1.2 милиона жилища в България са необитавани. Това е почти 1/3 от броя на всички жилища у нас. В огромните градове необитавани са приблизително една четвърт от жилищата, само че в селските региони процентът е надалеч по-висок - приблизително 43 на 100, съобщи в. " Сега ".

В същото време съгласно отчета на Световната банка 41% oт бългapитe живeят в пpeнaceлeнo жилищe. Пpи дoмaкинcтвaтa, кoитo ca в pиcк oт бeднocт, пoлoвинaтa oт вcички xopa, 80% oт дeцaтa пoд 18 гoдини и 59% oт тeзи мeждy 16 и 29 гoдини, живeят в дом, кoйтo ce cчитa зa пpeнaceлeн. 82% oт нaeмaтeлитe cъщo живeят в aпapтaмeнт, в кoйтo имa твъpдe мнoгo xopa. Над 3/4 oт aпapтaмeнтитe в cтpaнaтa ca в здания, по-стари от 30 гoдини и не са поддържани. Причина за това са няколко фактора: липca нa зaинтepecoвaнocт зa oбщитe плoщи, нeплaщaнeтo нa тaкcитe oт oтcъcтвaщи coбcтвeници и упования, че дъpжaвaтa тpябвa дa ce пoгpижи за това. Проблемът се задълбочава макар шумната реклама на програмата за " гратис " саниране, в която страната налива милиарди.

Тенденцията за миграция към градовете продължава да се задълбочава, демонстрират още данните на Евростат. Към 2016 година жителите на градовете в България са нарастнали до 75% от общия брой на популацията. За към 65 години селата у нас са се опразнили доста, като са изгубили 6 милиона души за сметка на градовете. Към средата на предишния век градското население у нас е било 20%. Само след четири десетилетия жителите на градовете са били към този момент 67% от българите в страната. Днес над 5 млн. души живеят в града за сметка на 1.8 млн. души в селата.

Тази миграция е извънредно неравномерна. Единствено София и Варна са градовете, чието население трайно пораства през последните години. Ръстът в столицата е 30%, а в морския град - към 10%. На другия полюс са Враца и Видин. В най-обезлюдените градове спадът на популацията е минус 23% на 100 за Враца и минус 22% за Видин.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР