Въпреки нарастващия брой случаи, все още не сме достигнали пика

...
Въпреки нарастващия брой случаи, все още не сме достигнали пика
Коментари Харесай

Експерти: Бременните да не се притесняват от ваксините срещу COVID-19

Въпреки възходящия брой случаи, към момента не сме достигнали пика на четвъртата вълна. Данните бяха изнесени на годишния конгрес на фондация " Мост ". Според  проф. Радка Аргирова  нарастване на случаите се чака сред 10 и 15 октомври, а най-засегнати ще бъдат хората, които не са се ваксинирали.

Според вирусолога проф. Радка Аргирова с началото на образователната година се чака и растеж на заболелите.

„ Чакам данни с откриването на образователната година. Мисля, че някъде към 10-15 октомври ще имаме повишение на цифрите, които имаме през днешния ден ”, уточни тя. А в четвъртата вълна на COVID-19 у нас най-засегнати ще бъдат неимунизираните, счита вирусологът. 

„ Не знам доколко ще засегне по-възрастните възпитаници, евентуално и млади родители. Това ще бъде доста значително, тъй като доста хора, които не са ваксинирани, ще бъдат съкрушени с вируса ”, уточни още проф. Аргирова.

А с началото на образователната година, родителите не би трябвало да се двоумят дали да имунизират децата си.

„ За деца над 12 годишна възраст, напълно умерено могат да се употребяват наличните ваксини. Това е към този момент ясно, светът има задоволително огромен опит ”, сподели още вирусологът.

Притеснения за имунизация не би трябвало да имат и бременните, безапелационен е доцент Румен Димитров.

„ За РНК имунизациите няма възбрана. Трябва да ви кажа, че обичайният грип, елементарният грип, по този начин да го назовем, е една от индикациите за имунизиране по време на бременност, тъй като елементарният грип, сезонният грип протича доста по-тежко при бременните и по тази причина в доста страни на процедура е наложително те да бъдат имунизирани ”, изясни акушер-гинекологът.

А за имунизираните с две дози, съгласно проф. Аргирова  на този стадий няма потребност от трета игла.

„ Именно тъй като имаме клетъчен имунитет. За в този момент нямаме потребност от трета игла. Да не приказваме за четвърта и прочие ”, добави тя.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР