Въпреки напредъка в областта на технологиите и дешифрирането, в света

...
Въпреки напредъка в областта на технологиите и дешифрирането, в света
Коментари Харесай

Кодираните ръкописи, които остават неразгадани и до днес

Въпреки напредъка в региона на технологиите и дешифрирането, в света към момента съществуват текстове, които учените не могат да разгадаят. Стотици криптографи, лингвисти, математици от години влагат целия си капацитет за разшифровката им, само че на вятъра – тайната им остава неразгадана.

Ръкописът на Войнич

Това е може би най-тайнственият от всички мистериозни текстове в човешката история. Неразчетена книга, написана през XV век от незнаен създател, на незнаен език, с незнайна и до през днешния ден писменост и неразгадани рисунки. Документът датира от XV век, само че става наличен за необятната общност едвам през ХХ век.

От откриването му ръкописът е обект на интензивно проучване от най-хубавите криптографи и криптоаналитици в света, само че всички те се провалят в опитите си да декодират, която и да е част от текста. Книгата е наречена по този начин в чест на американския антиквар от полски генезис Уилфрид Войнич, който се снабдява с нея през 1912 година Войнич посвещава 18 години от живота си в дешифриране на манускрипта, само че и неговите опити са обречени на неуспех.

В момента ръкописът се съхранява в Библиотеката за редки книги и ръкописи в Йейлския университет.

Кодекс Серафинианус

През 1981 година италианският художник и проектант Луиджи Серафини издава огромна и извънредно странна книга, която назовава „ Codex Seraphinianus”. Книгата е илюстрирана енциклопедия на утопичен свят, написана на чудноват, неясен език. Кодексът съдържа 360 страници с детайлни рисунки с молив и мастило.

Много от рисунките съставляват сюрреалистични подиуми, фантастични растения и животни, странни предмети – кървящи плодове, еленска глава, която израства от саксия, човек, който язди личния си ковчег, двойка, която, до момента в който прави секс, последователно се трансформира в крокодил и така нататък Текстът в книгата е още по-странен от самите рисунки – той е изписан на език, чийто букви съдържат разнообразни извивки и точки.

Някои букви се появяват единствено първоначално или в края на думите, което припомня на семитската книжовност, а криволинейното изписване на буквите и това, че наподобяват влакна припомня до известна степен на синхалски език (Шри Ланка). И до през днешния ден никой, като се изключи самия създател, не знае смисъла на текста.

Кодексът Рохонци

Когато през 1838 година представителят на благороден маджарски жанр Густав Батяни подарява на Унгарската академия на науките съвсем цялата си сбирка от книги, измежду скъпите екземпляри е открит богато илюстриран и написан на чужд език ръкопис. Засега никой не е съумял да го разчете. Според едни е написан на античен праунгарски език, разбъркан с шумерски писмени знаци, съгласно други езикът е дако-романски, брахми или хинди.

Не са малко и учените, които считат документа за фалшификат – ръкопис, който потвърждава античните корени на унгарците и връзката им с велики цивилизации. Според скептиците той има една цел и тя е да възвеличае и увеличи самочувствието на унгарския народ.

Дали това е правилно или не, остава мистерия, защото и до през днешния ден текстът на документа остава неразчетен.

Посланието на „ Зодиак “

Зодиак е вторият по известност, неразкрит сериен палач в света след Джак Изкормвача. Той всявал боязън измежду жителите на Сан Франциско близо десетилетие – от края на 60-те години на предишния век, само че по този начин и останал неразкрит. Въпреки че Зодиака, както самичък се нарекъл, изпратил до полицията и медиите четири кодирани послания, в които твърди, че разкрива самоличността си, и до през днешния ден остава цялостна тайнственост кой е индивидът, на който се приписват 37 убийства.



Неспособността на полицията да разплете случая, както и фактът, че детективите съумяват да дешифрират единствено едно от четирите послания на килъра, му печелят славата на един от най-тайнствените нарушители в човешката история.

Книга на Сойг

За тази книга се знае само, че съставлява етюд за магия и паранормални феномени. Някои елементи от документа са изцяло дешифрирани, само че като цяло ръкописът остава неразгадан и до през днешния ден.

Документът се свързва с лекаря и алхимик от Елизабетинската ера Джон Ди, който посвещава целия си живот в опити да разгадае текстовете, до момента в който най-после, захласнат от книгата, не губи изцяло разсъдъка си.

Дълго време текстът е считан за загубен, само че преди години в Англия бяха открити два екземпляра. Криптографите незабавно започнаха следващи опити да прочетат текста, само че и до до момента книгата на Сойг си остава мистерия.

Шифърът на Бейл

През 1822 година в американското градче Линчбърг, щата Вирджиния, авантюристът и ловджия на бизони Томас Джеферсън Бейл дава за предпазване заключена желязна кутия с „ документи от изключителна значимост “ на притежателя на локален хотел. Условието било хотелиерът да не отваря кутията в идващите 10 години, в случай че до тогава не се появи притежателят или негов представител. Бейл липсващ, а съдържателят на хотела отворил кутията чак през 1843 година, което е два пъти по-дълго от уречения период.

В кутията имало три листа, изписани с числа. Твърди се, че който успее да разшифрова кода на Бейл, ще получи информация за местонахождението на именито богатство, заровено някъде във Вирджиния.

Дали е по този начин или всичко е някаква небивалица? Никой не знае и до през днешния ден, само че опитите за откриване на загадката не престават.

Шифърът на Дорабела

Изпратен от композитора Едуард Елгар до приятелката си Дора Пени, на която той казвал Дорабела, шифърът на пръв взор не наподобява да има значение. Но поредицата от странни знаци, формирани от полукръгове, са обект на проучване повече от век. Музикологът Ерик Самс твърди, че го е разрушил, само че методите му не са потвърдени и преводът му е с 22 знака по-дълъг от самия код. Според друга доктрина кодът не е текст, а мелодия.

Загребска ленена книга

Документът е бил открит върху мумия в гробница покрай Александрия още в средата на XIX век, само че учените дълго време не ѝ обръщали внимание, като считали, че загадъчните надписи върху тъканта са направени от ръката на египтянин.

Тя е известна като най-дългия текст на етруски език, който е оказал доста въздействие върху образуването на латинския. Книгата е датирана от III в. пр.н.е. Съхранените до наши дни писмени монументи, написани на този език, са толкоз малко, че цялостното им разшифроване е извънредно мъчно.

Счита се, че Загребската ленена книга съставлява обреден календар, описващ религиозните обичаи на етруските.

Ронгоронго

Ронгоронго е система от тайнствени знаци, открити върху разнообразни артефакти на остров Рапа Нуй, по-известен като Великденския остров, през 1864 година Поколения наред се пробват да разшифроват мистериозните знаци от острова, само че и до през днешния ден никой не съумява да ги прочете.

Според някои хипотези това са вълшебен формули, ориентирани към увеличение на реколтата, съгласно други ронгоронго съдържа инструкции, свързани с произхода на мистериозните каменни глави, с които е посипан островът.

Фестският диск

Загадката му наподобява на история в духа на Индиана Джоунс. Дискът на Фестос е открит от италианския археолог Луиджи Перние през 1908 година в Минойския замък Фестос на остров Крит. Дискът е направен от печена глина и e изписан от двете си страни с непознати писмени знаци.

Някои учени считат, че йероглифите припомнят на знаците на линеарно А и Б писмо, употребявани в миналото в античен Крит. Проблемът е, че линеарно А не може да се дешифрира, което обгръща диска в още по-голяма тайнственост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР