Въпреки направеното в началото на годината обещание колите, които замърсяват

...
Въпреки направеното в началото на годината обещание колите, които замърсяват
Коментари Харесай

Глобени шофьори за замърсяването на въздуха няма и не се очертава да има

Въпреки направеното при започване на годината заричане колите, които замърсяват въздуха над допустимото, да бъдат спирани, до тази глоба не се е стигнало, няма и санкционирани водачи. Това се схваща от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Явор Божанков.

Във въпроса си националният представител пита съответно за броя на отказаните регистрации на коли, които не дават отговор на екологичните стандарти, за броя на спрените от придвижване коли и на глобените водачи.

Отговорът обаче не съдържа съответни цифри.

Министърът написа, че само в София има газ - анализатори за инспекция на нездравословните излъчвания на колите, а в закона няма уредена норма за допустимите им равнища. От това следва, че най-вероятно точно неналичието както на правни правила, по този начин и на устройства за надзор, е причина да няма данни за спрени коли и санкционирани водачи.

Само контролно-техническият пункт на Столичната пътна полиция е оборудван с газ-анализатори, които са подаяние от общината. В останалите пунктове за регистрация на пътни транспортни средства в страната не се правят инспекции на нездравословните излъчвания при първична регистрация на използвана кола да вземем за пример, се споделя в отговора и се добавя, че в Закона за придвижване по пътищата не са открити правила на нездравословните излъчвания, над които да бъде отказвана регистрацията на транспортното средство.

Във въпроса си депутатът показва, че замърсяването на въздуха е сензитивна и извънредно значима тематика. И пита по какъв начин се дефинират екологичните стандарти, на които би трябвало да дават отговор колите в България при първа регистрация; на какъв брой транспортни средства е отказана регистрация или тя е прекъсната, както и какъв брой водачи са санкционирани поради непокриване на стандартите; каква са резултатите от инспекциите с газ-анализатори в страната; с какъв брой газ-анализатори разполага Министерство на вътрешните работи.

В отговора пък вътрешният министър насочва към други институции, виновни по тематиката. Подчертава, че " способен орган по осъществяване на държавната политика по запазване на околната среда е Министерство на околната среда и водите ". А виновен за утвърждението на вида нови транспортни средства е шефът на изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Иначе Радев изяснява още в отговора си, че при първична регистрация на нов автомобил притежателят би трябвало да даде годен Европейска общност документ за сходство, публикуван от производителя. Сертификатът е по пример в разпоредба 60 и и еврорегламент. В него се сочи екологичната категория на мотора на моторните транспортни средства, а с настоящите европейски регламенти се дефинира дата, до която транспортното средство от съответната екологична категория предстои на първична регистрация. След тази дата, новите условия, заложени в регламента, влизат в действие и документът губи своята годност.

В случай на първична регистрация на на използвана кола в България, не се дава подобен серфитикат, а техническите данни се взимат от предходното удостоверение за регистрация - в случай че колата е била записана на територията на Европейски Съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, а в случай че е отвън тези случаи - е належащо самостоятелно утвърждение от изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР