Въпреки намаляващите енергийни цени, държавните дружества са успели да поизчистят

...
Въпреки намаляващите енергийни цени, държавните дружества са успели да поизчистят
Коментари Харесай

Екстремните цени на еленергията изчистиха милиардни дългове в енергетиката

Въпреки намаляващите енергийни цени, държавните сдружения са съумели да поизчистят задълженията си, излиза наяве от справките за финансовото им положение за първото тримесечие на 2023 година Причината - рисковите им стойности предходната и по-миналата година. Суперзадлъжнялата Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример е погасила напълно отговорностите си към Българския енергиен холдинг (БЕХ), плащайки му 1,048 милиарда лева
 
 Топлоелектрическа централа Марица изток 2 Топлоелектрическа централа Марица изток 2 Източник: Wikimedia Commons
Паралелно с това отчислява 5% от приходите си от продадения ток във фонд " Сигурност на електроенергийната система " -  38,15 млн. лева Има и второ заплащане, което отива за обезщетения на бизнеса за цените над 200 лева за мегаватчас за първото тримесечие, което е в размер на 25,27 млн. лева Централата си е платила и излъчванията, които БЕХ беше задължена да ѝ купува.
 
Намалението на борсовите цени в последно време и нарасналите квоти за излъчвания парникови газове лимитират централата да осъществя произвеждане на ток на цени, които да покриват разноските ѝ и да обезпечат естествена възвръщаемост. Но през първото тримесечие държавният тец към момента е на плюс, приходите са 768,98 млн. лева при 1,091 милиарда лева при пиковите цени на тока през първото тримесечие на 2022 година
 
 Булгаргаз ЕАД Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews
Движението на паричните потоци във финансовия доклад на БЕХ демонстрира още, че " Булгаргаз " е погасила 200 млн. лева заем от холдинга, взет на 25 февруари 2022 година Отворена е нова кредитна линия към сдружението. " Топлофикация София ", която е един от огромните длъжници на БЕХ и холдингът от време на време цедираше задълженията ѝ към " Булгаргаз ", е нараснала заплащанията си с 33,9 млн. лева спрямо миналата година.
 
 ТЕЦ-София, Топлофикация София, парно ТЕЦ-София, Топлофикация София, парно Източник: Zonanews
30 млн. лева влага БЕХ в капитала на новоучреденото сдружение " Национален енергиен оператор " ЕАД, чийто предмет на активност е предпазване на сила и ръководство на системата. През първото тримесечие БЕХ пък напълно погасява последните 179,147 млн. лева заем  от АЕЦ " Козлодуй ".
 
Той беше 350 млн. лева и холдингът го взе, с цел да може да даде на НЕК 700 млн. лева, с които компанията, добавяйки свои пари, да заплати предварително 1,176 милиарда лева Тази сума ѝ бе дадена назаем, с цел да заплати оборудването за АЕЦ " Белене ".
 
 Български енергиен холдинг Български енергиен холдинг Източник: БЕХ
Срокът за заплащане на държавния заем за двата реактора беше краят на тази година, само че кабинетът на Кирил Петков ги изиска предварително, като в началото претекстът бе изкупуване на зърно за държавния запас, с цел да се влияе на пазара. Това обаче не стана.
 
Все още не е оповестен финансовият доклад на НЕК за първото тримесечие, от който могат да бъдат проследени нейните парични потоци. На компанията висят разноските за " Белене ", микса на тока за битовите консуматори, както и изкупуването на електрическата енергия от американските централи.
 
 АЕЦ АЕЦ " Козлодуй " Източник: АЕЦ " Козлодуй "
Повече от положително е финансовото положение на БЕХ. Паричната наличност към 31 март тази година е 2,46 милиарда лева, при 1,849 милиарда през същия интервал на предходната. АЕЦ " Козлодуй ", която е главен донор на пари за енергетиката и за бизнеса като цяло,  произведе през първото тримесечие на 2023 година  4,4 млн. мегаватчаса ток, малко повече от  същия интервал година по-рано. Близо 1/3 от него обаче отива за контролирания пазар.
 
Печалбата на атомната централа е 220 млн. лева, което е със 735 млн. лева по-малко от същия интервал на предходната година. Освен по-ниските борсови цени повода за това са и увеличените вноски във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", от който се заплащат обезщетения на бизнеса.
 
Оперативните доходи на сдружението през първото тримесечие на 2023 година са 810 млн. лева, с 662 млн. лева под тези за същия интервал на 2022 година С 35% са се нараснали разноските на сдружението поради увеличената вноска за фонда за енергийна сигурност.
 
Източник: 24 часа
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР