Въпреки наложените от нея санкции срещу Русия и предстоящото си

...
Въпреки наложените от нея санкции срещу Русия и предстоящото си
Коментари Харесай

Швейцарският президент: Неутралитетът ни не е под въпрос, въпреки санкциите срещу Русия

Въпреки наложените от нея наказания против Русия и идното си влизане в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Швейцария " е все по този начин неутрална ", увери през вчерашния ден президентът Игнацио Касис , разграничавайки военния " неутралитет " от неоправдателната реакция против нарушаване на интернационалното право, съобщи Франс прес.

" Естествено в Европа има чувство за по-силно единение против тази експанзия (на Русия против Украйна, бел. АФП), изтръгнала всички ни от спокойствието на мирната обстановка, на която се радвахме към този момент 70 години ", съобщи президентът на федерацията пред публицисти в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Но " Швейцария е все по този начин неутрална, неутралитетът на Швейцария не е под въпрос ", увери той, отхвърляйки по-специално концепцията за доближаване с НАТО. " Сближаване в смисъл на междинна стъпка с оглед молба за участие един ден - не, за момента в Швейцария няма такава политическа полемика ", сподели Касис.

" Неутралитетът е много просто нещо: не участваме във войни, не изпращаме оръжия или войски на война и не предоставяме територията си за оръжия или войски на воюващи страни, нито участваме във военни съюзи като НАТО ", уточни той.

Но " към този неутралитет има външна политика и политика за сигурност ", а " да се осъди нарушаването на интернационалното право, каквото е съветската военна експанзия, съставлява конституционно обвързване, което не накърнява по никакъв метод неутралитета ", настоя държавникът.
Швейцария се причисли към глобите против съветски представители, наложени от Европейски Съюз след нашествието в Украйна.

Според някои наблюдаващи това кара Москва към този момент да не счита Швейцария за неутрална и това е причина за насилствената пауза в сирийските договаряния, чийто нов кръг трябваше да се състои в края на юли в Женева.

" Очаквано беше руснаците да не ни бъдат признателни за глобите , това е напълно предсказуема реакция, само че тя въобще не трансформира позицията на Швейцария ", разяснява Игнацио Касис.

За пръв път откогато стана преди 20 години членка на Организация на обединените нации , през юни Швейцария бе определена за променлив член на Съвета за сигурност, където ще заседава от януари.

Настоявайки за укрепване на контракта за неразпространение на нуклеарните оръжия , чиито страни участнички са се събрали в Организация на обединените нации от понеделник, швейцарският президент означи, че в Съвета за сигурност страната му ще се опита " да хвърли мост " сред нуклеарните и неядрените сили, ползвайки се с доверие като неутрална страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР