Въпреки мудността си в развиването на електронно управление, управляващите уверено

...
Въпреки мудността си в развиването на електронно управление, управляващите уверено
Коментари Харесай

Е-калкулатор ще помага на фирмите да си изберат търговец на ток

Въпреки мудността си в развиването на електронно ръководство, ръководещите решително дават обещание да създадат допустимо бизнеса да преценя онлайн от кого ще му бъде най-изгодно да си купува електрическа сила. Това се планува да стане посредством електронна платформа, на която ще има калкулатор, допускащ на компаниите да си създадат нужните калкулации съгласно предложенията на търговците. „ И освен това – с едно кликване да може да си сменят търговеца.Това ще ускори конкуренцията в бранша ”, замечтано разгласи шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

Идеята той показа при разискването на промени в Закона за енергетиката, с които се одобри, че дребните компании от 1 октомври 2020 година би трябвало да преминат от контролирания към свободния пазар на ток. Очаква се либерализацията да засегне към 300 000 разнообразни субекта – небитови консуматори, в това число държавни и общински предприятия. Промяната е обвързана с евродиректива, която постанова от идната година само битовите потребители да останат на напълно следени от страната цени. Управляващите упорстват огромната стъпка да се направи до есента, тъй като считат, че поради остатъка на сила и намалялото ползване, излизащите на свободния пазар ще заплащат по-изгодни цени.

Макар че поддържаха либерализацията като нужна, от опозицията показаха, че промяната може да докара съществени проблеми. От Българска социалистическа партия още веднъж акцентираха, че търговците на ток всеобщо ще откажат да обслужват микропредприятията, които няма да им обезпечат облага, даже с цел да покрият разноските по обслужване на клиентите. Това ще принуди най-малките консуматори да се извърнат към така наречен снабдители последна инстанция, предлагащи сила на извънредно повишени цени, което в последна сметка ще ги обрече на банкрут, разсъждаваше соцдепутатът Таско Ерменков.

„ Ще имаме трима снабдители – търговците на ЧЕЗ, ЕВН и „ Енерго-Про ”, които до момента са доставяли посредством контролирания пазар, а оттук-нататък ще доставят и на свободния. Държавните и общинските предприятия би трябвало да разгласят публични поръчки. На публичните поръчки кои ще се явят? Пак тези ще се явят ”, разгласи и депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай.

Управляващите обаче се изрекоха оптимистично за адаптивността на бизнеса. Валентин Николов описа, че през 2019 година клиенти с ползване към 2 тераватчаса са „ мигрирали ” от свободния към контролирания пазар поради промени в цените. А в този момент със законовите промени се трансферират към 4.5 тераватчаса в противоположната посока. „ Половината ползване, което изкарваме в този момент на пазара, действително и до момента са били на него, знаят по какъв начин той работи, имат механизма да си намерят снабдител на сила, не са неподготвени ”, сподели Николов.

Въпреки това, той позволи, че би трябвало да се регламентира в закона някакъв временен интервал за най-малките компании, които не са готови за смяната. Така съгласно него ще им се даде време, с цел да се ориентират и да не се принудят да отидат към снабдител последна инстанция, който да ги натовари с големи сметки.

ЗА БЪДЕЩЕТО НА БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ

„ Следва да създадем една огромна осведомителна акция за семействата, да ги подготвим за бъдещото излизане на свободния пазар, което може да се случи до 2-3 години, най-много до 5 години, тъй като нямаме опция за по-голямо отсрочване ”, разгласи Валентин Николов. По думите му депутатите още занапред могат да задължат енергийното и общественото министерства да разпознават така наречен енергийно небогати консуматори, с цел да се изготвят ограничения за отбраната им при прекосяването към пазарни цени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР