Въпреки множеството и комплексни предизвикателства считаме, че процесът на разширяване

...
Въпреки множеството и комплексни предизвикателства считаме, че процесът на разширяване
Коментари Харесай

Вигенин: Процесът на разширяване в посока на Западните Балкани е безалтернативен


Въпреки множеството и сложни провокации считаме, че процесът на разширение по посока на района на Западните Балкани, е безалтернативен, гарантиращ проектирането на сигурност, непоклатимост и разцвет, както в района на Югоизточна Европа, по този начин и на Европейския континент като цяло. Това съобщи ръководителят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин по време на Срещата на ръководителите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз (Председателски КОСАК), съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съзнаваме отговорността на парламентарното измерение на българското председателство, когато във времена на застъпващи се рецесии и провокации националните парламенти и техните представители, директно определени от европейските жители, имат своята основна роля за гарантиране на повече отчетност и легитимност в дейностите на съюза, съобщи Вигенин.

Всички в България знаем легендата за Хан Кубрат и синовете му, сподели Вигенин и я описа пред делегатите, с цел да онагледи смисъла, заложен в девиза на българското председателство-„ Съединението прави силата “.

Той е уверен, че взаимните старания и резултати ще бъдат доказателство пред жителите на Европейски Съюз, че Европейски Съюз е адаптивен, убеден и виновен. В този дух беше направен и приносът на българския парламент към програмата на българското председателство, увери ръководителят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове.

„ Немислимото през вчерашния ден се оказа нужда през днешния ден. Въпреки множеството и сложни провокации считаме, че процесът на разширение по посока на района на Западните Балкани, е безалтернативен, гарантиращ проектирането на сигурност, непоклатимост и разцвет, както в района на Югоизточна Европа, по този начин и на европейския континент като цяло “, акцентира Кристиан Вигенин.

„ Като страна, ротационен ръководител и непосреден комшия на страните от Западните Балкани, се водим от разбирането за сигурност и непоклатимост посредством съдействие и интеграция. Поставяме фокус върху задълбочаване и разширение на районното съдействие и добросъседските връзки, както и върху възстановяване на връзките на района с единия пазар на Европейски Съюз “, добави той по тематиката.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове посочи, че Българското председателство и парламентарното му измерение ще работят за усилването на видимостта на Дунавския и Черноморския район, в това число посредством повишение на тяхната съгласуваност на основата на капацитета на двата района.

„ Водени сме от разбирането, че тази задача дава отговор изцяло на упоритостта да употребява пълноценно капацитета на съществуващите макрорегионални тактики,когато това е оправдано “, сподели още Кристиан Вигенин.

Ключов представител по първата сесия на форума – „ Приоритети на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ” ще бъде министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и ръководителят на Комисията по районно развиване в Европейския парламент Искра Михайлова ще бъдат основни представители по втората сесия „ Бъдещето на Европейския съюз – мощ в единството ”.

По тематиката на третата сесия „ Ролята на европейските макрорегионални тактики за реализиране на стабилно развиване, сигурност и непоклатимост ” основни представители ще бъдат посланикът за района на Балтийско море на Министерството на външните работи на Естония и ръководител на Националната координационна група на Стратегията на Европейски Съюз за района на Балтийско море Раул Малк, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството на България и Национален координатор за Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район Деница Николова и Адроне Перкаускине, шеф на отдел „ Регионално съдействие и организация за сигурност в Европа в Европейската работа за външна активност “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР