Въпреки многото археологически разкопки историята на траките все още е

...
Въпреки многото археологически разкопки историята на траките все още е
Коментари Харесай

Как Омир описва траките в Илиада

Въпреки многото археологически разкопки историята на траките към момента е забулена в тайнственост. Има доста догатки за произхода и степента на развиване на античното население, живяло по българските земи, само че може би най-ясна визия за това дава Омир в именития си епос Илиада.

Според древногръцкия публицист траките са велики воини. Тяхната армия, пристигнала да помогне на обсадената Троя, е неизброима. Воините им идват със страховити колесници. Пехотата им е формирана от копиеносци, като всеки от воините е екипиран с криви лъкове, залповете от които хвърляли в смут елините. Войниците били опитни в ръкопашните битки.

Омир разказва траките и като движимости коневъдци, живеещи в плодородна Тракия. В земята им живеят могъщи първенци и знатни родове. Древният народ идва на помощ на троянците, написа създателят на Илиада, в цялото величие на въоръжението си и по нищо не отстъпва на съдружници или на съперници.

Траките се биели с позлатени оръжия.

Доскоро това се смяташе за художествена небивалица, само че скорошни разкопки край рудника до Крумовград потвърдиха, че мината е снабдявала с метал Троя и Микена. Точно в този регион се е намирало и сърцето на царството на митичния цар Резос, който се отзовал на апела за помощ на Троя. Така че описанията на Омир може би не са надалеч от истината.

Информацията за траките в Илиада се явява и първото несъмнено документално сведение за античните ни прародители. В популярния си епос той разказва тракийския цар Рез или Резос като популярен военачалник, предвождащ войската си на каляска, украсена в злато и сребро. За самия държател Омир написа, че наподобява по-скоро като господ от планината Олимп, в сравнение с като елементарен смъртен.

 Тракийска гробница

Омир не скрива възхищението си от тракийските коне, отглеждани в Тракия. Описва ги като чудни и невидяни с великолепен растеж и цвят, по-бял от сняг. От бързината им създателят се възхищава, като ги съпоставя с вятъра.

Възхищението си от траките в древността са изразявали редица поети и историци на Елада. Интересен факт е, че множеството артисти, музиканти и хора на изкуството в гръцката митология са били родени в Тракия.

Бащата на историята Херодот написа за античните траки: От всички хора максимален е тракийският народ - несъмнено, след индийците; и в случай че ги управляваше един човек и бяха единомислещи, биха били непобедими и надалеч най-силни от всички нации според мен. Но това е непреодолимо и невероятно за тях и в никакъв случай няма да стане; по тази причина са и слаби.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР