Въпреки многократните прогнози за рецесия на имотния пазар в САЩ,

...
Въпреки многократните прогнози за рецесия на имотния пазар в САЩ,
Коментари Харесай

Жилищата в САЩ не се очаква да поевтинеят въпреки рецесията

Въпреки многократните прогнози за криза на имотния пазар в Съединени американски щати, специалисти предлагат на американците да не затаяват мирис в очакване на преференциални покупко-продажби. Не се чака скоро да има неочакван спад на цените. Всъщност, прогнозите са за растеж и през 2023 година.

Пазарът, както се вижда, се “охлажда ”. По-високите ипотечни разноски понижиха покупко-продажбите с парцели в Съединени американски щати с 20% по отношение на година по-рано. За последния месец междинните цени на готовите жилища паднаха от рекордните 413 800 до 403 800 $, оповестява Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели (NAR).

Но като се има поради, че междинните цени на жилищата скочиха с близо 36% от началото на пандемията, едномесечно понижение на цените от към 2.4% може да се преглежда като по-скоро пазарна промяна, в сравнение с забележителен спад в цената.

Очакванията са цените на парцелите да се усилят с още 11% през 2022 година и с 2% през 2023 година

Въпреки забавящия се растеж, междинните цени на жилищата към момента са нагоре с 10.8% по отношение на миналата година, съгласно данните на NAR. За съпоставяне, междинните цени на жилищата са се повишили с почти 4.5% годишно от 1992 година насам, сочат данни на Федералната организация за жилищно финансиране.

„ Това не е криза в цените на жилищата “, споделя Лорънс Юн, основен икономист на NAR.

„ Спад на цените в народен мащаб е малко евентуален ”, добавя той.

Това е по този начин, тъй като търсенето на жилища на американския пазар остава мощно. Това се дължи основно на несъответстващото предложение и равнището на заетостта, написа CNBC.

Въпреки това, за някои локални пазари, които претърпяха извънреден растеж на цените през последните няколко години - като в Калифорния - е вероятен спад в цената, споделя Юн.

Тези спадове обаче ще бъдат краткотрайни, добавя той.

Точно това се вижда на някои имотни пазари, където цените скочиха по време на пандемията от COVID-19. Например, през юли цените на жилищата в Сан Хосе са намалели с 4,5%, във Финикс с 2,8%, в Сан Франциско с 2,8% и в Остин с 2,7%, сочат последните данни, предоставени от Zillow.

Няма нищо, което да допуска, че цените ще се намалят, споделя Юн.

В тази прогноза обаче не са регистрирани непредвидени събития, като геополитически спорове или влошаващи се проблеми с веригата за доставки.

Възможно е жилищата да поевтинеят, само че със стабилизиране на лихвите по ипотечните заеми и основаване на работни места те също би трябвало да се стабилизират, заключава Юн.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР