Въпреки мнението си, че спорният закон Пеевски за КТБ противоречи

...
Въпреки мнението си, че спорният закон Пеевски за КТБ противоречи
Коментари Харесай

Президентът засега няма да праща в КС закона на Пеевски

Въпреки мнението си, че противоречивият закон " Пеевски " за КТБ опонира на конституционния принцип на правовата страна, президентът Румен Радев към този момент не счита са сезира Конституционния съд по казуса. Такъв извод може да се направи от неопределения отговор, получен от президентството от Mediapool, написа онлайн изданието.

" Сезирането на Конституционния съд е факултативно и се упражнява по преценка на правоимащия индивид ", дават отговор от прессекретариата на президента и допълват, че " сезирането на Конституционен съд не е лимитирано във времето ". При използването на един закон може да се откроят нови дефекти и несъгласия и те да са мотив за сезиране на съда, показват още от екипа на Румен Радев.

На 21 февруари президентът наложи несъгласие върху измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, импортирани от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, с които се обезсилват със задна дата хиляди покупко-продажби, свързани с цесиите и
прихващанията, с които банкрутиралата КТБ бе вторично разграбена след затварянето й. Синдиците на банката горещо опазиха закона, защото с помощта на него щели да върнат откраднати 1.4 милиарда лева

Юристи и специалисти обаче реагираха остро на сходна груба интервенция в гражданско-правния оборот със задна дата. Председателят на Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание и някогашен министър председател проф. Огнян Герджиков напряко се " хвана за главата " от очевидната противоконституционосъобразност на нормативния акт. " Когато виждам по какъв начин се творят законите, изключително в последните години, в действителност излизам от равновесие ", сподели той и даде образец със закона за КТБ. " Той е очевидно противоконституционен, ачик-ачик. Не знам за какво до момента никой от тези, които могат, не са сезирали Конституционния съд ", съобщи Герджиков.

В претекстовете за ветото си Румен Радев имаше възражения по отношение на спазването на конституционния принцип на правовата страна в някои от наредбите на закона. След като ветото му беше преодоляно с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, идната разумна стъпка на президента би била да сезира Конституционния съд.

От Mediapool са се обърнали със същия въпрос и към парламентарната група на Българска социалистическа партия, която постоянно праща в Конституционен съд какви ли не закони, даже поради дребни процедурни проблеми. Отговорът беше, че левицата даже не е обсъждала възможното сезиране на Конституционен съд за текстове от закона " Пеевски " за КТБ. В същото време импровизирано се твърди, че има късмет да се стигне до сезиране на Конституционен съд след Великден, само че сега се броят депутатите, които биха подписали настояването. Изискването е да се съберат най-малко 48 подписа от Народното събрание (БСП има 80 депутати). Известно е, че в Българска социалистическа партия има лоби " про-Пеевски " и част от представителите му са на авторитетни позиции партията, по този начин и в парламентарната група. При гласуването в пленарната зала социалистите поддържаха ветото на президента Радев върху закона, само че демонстрираха необяснима за опозиционната им пристрастеност бездейност и снишаване
както по време на дебата, по този начин и в обществените си изяви.

Отнасянето на нормативния акт в Конституционния съд е последната опция да се възпре продължаващата интервенция на Делян Пеевски в проблема " КТБ ", откакто в предишното беше бизнес сътрудник на обвинявания за източването на банката Цветан Василев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР