Въпреки масовите протести срещу Бабиш той смята да изпълни мандата

...
Въпреки масовите протести срещу Бабиш той смята да изпълни мандата
Коментари Харесай

Правителството на Андрей Бабиш в Чехия оцеля при вот на недоверие

Въпреки всеобщите митинги против Бабиш той счита да извърши мандата си като министър председател на Чехия.

Правителството на малцинството на чешкия министър председател Андрей Бабиш преодоля избор на съмнение в Народното събрание в четвъртък сутринта. Искането на пет опозиционни партии не съумя да събере нужното болшинство от всички 200 депутати при започване на съвещанието в четвъртък, оповестява AP.

След 17-часов спор в поддръжка на събаряне на държавното управление на малцинството на ръководещата партия " Акция на недоволните жители " (АНО) гласоподаваха 85 от опозиционните депутати. За да мине вотът, бяха нужни гласовете на 101 законодатели в 200-местната долна камара на Народното събрание. Социалдемократическата партия поддържа кабинета, а комунистическата се е въздържала от гласоподаване.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според Eroactiv.com единствено 170 депутати са взели участие в гласуването, а останалите 30 депутати са отсъствали или са се въздържали.

Поводът – обвинявания в корупция на премиера

Повод за настояването на вота на съмнение са обвинявания в корупция против мултимилиардера, чиито компании са получили нелегално еврофинансиране. В края на предишния месец изтече одитът на Европейската комисия, който упорства за връщането на милиони евро под формата на дотации, защото конгломератът на Бабиш – Agrofert, не е трябвало да има достъп до фондовете на Европейски Съюз през последните години поради спор на ползи.

Проверката на Брюксел е посочила, че собствеността върху сдружението е била трансферирана на доверителни фондове, до момента в който Бабиш беше министър на финансите, само че съгласно проверяващите приходите от активността на фирмите към момента отиват при премиера. Според инспекторите Чехия би трябвало да върне 17.5 млн. евро. Бабиш обаче отхвърля тези изводи, отхвърля да подаде оставка и сподели, че ще желае среща с ръководителя на Европейска комисия Юнкер по въпроса.

Оставка към този момент няма

В неделя по време на най-големия митинг в Прага след смяната на режима през 1989 година над 280 хиляди души желаеха самостоятелни правосъдни следствия и оставката на премиера.
Петер Фиала от Гражданските демократи (ODS) прикани Бабиш да се отдръпна, като съгласно него като бизнесмен министър председателят е в " голям спор на ползи " и евентуално е нарушавал и конституцията.

Бабиш обаче няма сходно желание и заигра с картата за сигурността на страната, позната и в България при сходни случаи.

" Гласуването не е толкоз за държавното управление, що се касае за мен ", сподели Бабиш пред депутатите в сряда, когато започнаха разискванията за претенции избор на съмнение. " Виждам в него опит за дестабилизиране на страната ", съобщи водачът на ръководещата популистка партия АНО.

" Аз съм министър председателят на всички чешки жители, съпротивлявам се да пазя техните ползи... не знам кой може да ме упреква за нещо ", сподели той, като добави, че се надява, че кабинетът ще приключи четиригодишния си мандат.

Движението на Бабиш АНО ръководи в малцинствена коалиция със социалдемократите (CSSD), като разчита на неофициална поддръжка от комунистите за болшинство от 108 места в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР