Въпреки мащабните програми за стимулиране на икономиката, неравномерното възстановяване в

...
Въпреки мащабните програми за стимулиране на икономиката, неравномерното възстановяване в
Коментари Харесай

Евроскептицизъм или EU-фория: Накъде ще задуха вятърът след плана за възстановяване на икономиката?

Въпреки огромните стратегии за стимулиране на стопанската система, неравномерното възобновяване в Европа може да даде подтик на популистката изразителност и евроскептичните насторения, считат специалисти и икономисти.

След оповестяването на първите случаи на инфектирани с ковид в Европа поддръжката за някои анти-ЕС набъбна доста, написа Си Ен Би Си. Такъв беше казусът в Италия, където прочуванията на публичното мнение демонстрират растеж на поддръжката за антиимиграционната партия „ Лига “ на Матео Салвини и крайнодясната „ Братя на Италия " (Fratelly d`Italia).

Тук идва и ролята на Европейската комисия, която показа нов пакет от стопански тласъци. Предложеният от Европейска комисия фонд за възобновяване на стопанските системи след рецесията в размер от 750 милиарда евро ще бъде финансиран посредством заеми от пазара от името на Европейски Съюз – нещо изцяло ново за блока. След това събраните средства ще бъдат предоставени под формата на грантове и заеми на страните от Европейски Съюз, като максимален дял от финансовата помощ ще получат най-засегнатите от пандемията страни, измежду които Италия и Испания.

Идеята пристигна след общо френско-германското предложение за оздравителен фонд от 500 милиарда евро, показано от водачите на двете страни – Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

На концепцията за общ европейски дълг от много време се гледа като на табу, изключително от немските политици, които се опасяват, че техните гласоподаватели ще бъдат виновни за погасяването на заемите на най-задлъжнелите страни. По тази причина предлагането на Европейска комисия бе разказано от доста анализатори като „ историческо “ и „ огромна стъпка напред “ в развиването на Европейския съюз.

Някои анализатори обаче считат, че даже тези изцяло невиждани ограничения няма да бъдат задоволителни,  за да унищожи изцяло анти-ЕС настроенията и да сложат завършек на политическото напрежение в района.

„ Почти несъмнено е, че популистите ще намерят нещо, от което да са недоволни “, разяснява пред Си Ен Би Си Марчел Александрович, старши икономист в Jefferies.

Константин Фрейзър, анализатор Европейска политика в TS Lombard, съобщи пред медията, че „ опозиционните политици към този момент са почнали да нападат проекта, описвайки го като прекомерно дребен, прекомерно в муден или привързан с доста условия “.

„ Планът сигурно ще помогне за подобряването на имиджа на Европейски Съюз в Италия, само че не е ясно доколко ще заличи годините на растящо неодобрение “, добави той.

Въпреки че е прекомерно рано да се вършат прогнози за изборите в другите страни след рецесията с COVID-19, неравномерното възобновяване в блока може да донесе нови гласове на избрани партии.  

„ Ще има по-големи дефицити и някои страни ще бъдат наранени повече от други. Това може да сътвори у хората възприятието, че въпреки и да наподобява, че страните от Европейски Съюз са работили дружно, те няма да излязат дружно от рецесията “, споделя Александрович

Промяна във усещанията

Други анализатори обаче считат, че спомагателните стопански тласъци ще трансформират вижданията на гласоподавателите за опциите на Европейски Съюз и в последна сметка ще доведат до растеж на поддръжката за плана.

„ Дори и табутата да не са изцяло унищожени, това е една огромна стъпка напред към основаването на фискален съюз. Иначе казано, това предложение може да промени изцяло „ разпоредбите на играта “ в европейската интеграция “, разяснява Надя Гарби, икономист от Pictet Wealth Management

Главният икономист на UniCredit Ерик Нилсен добави в записка в неделя, че се надява избавителният пакет да докара до „ смяна на усещанията на хората “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР