Въпреки лозунгите против режима, издигнати от демонстрантите в Иран, експертите

...
Въпреки лозунгите против режима, издигнати от демонстрантите в Иран, експертите
Коментари Харесай

Икономиите ли са истинската причина за протестите в Иран?

Въпреки лозунгите срещу режима, издигнати от стачкуващите в Иран, специалистите считат, че настоящето протестно придвижване е стимулирано от същия яд, обхванал други страни, наранени от ограничения за икономии.

„ Това, което най-често кара иранците да излизат на улиците, са елементарните стопански проблеми – недоволството от неналичието на работни места, несигурността за бъдещето на децата им “, изяснява пред Агенция Франс Прес Есфандяр Батмангелидж, създател на Бизнес форума „ Европа – Иран “.

Според този специалист размириците от последните дни са били предизвикани от ограниченията за икономии, въведени от президента Хасан Рохани след идването му на власт през 2013 година, като съкращаването на обществените разноски и повишението на цените на горивата, оповестено преди няколко седмици.

„ За Рохани сигурно е мъчно да прокарва ограниченията за икономии, само че става дума за нужни ограничения за справяне с инфлацията и валутните проблеми, както и с цел да се направи опит Иран да стане по-привлекателен за вложения “, декларира Батмангелидж. Икономиите, „ след доста сложен интервал на наказания, обаче не може да не подложат на тестване търпението на хората “.

Протестите започнаха в четвъртък в Машхад , втория по величина ирански град, преди да обзет цялата страна. Най-малко шест души починаха (б. ред.: по данни на Агенция Франс Прес от вчера; през днешния ден бе обявено, че броят на жетвите е над 20) при безредици, свързани с митингите, които доведоха до принуждение на доста места. Стотици бяха задържани.

Лозунги като „ гибел на диктатора “ и набези против знаци на режима придадоха на митингите – най-големите след тези от 2009 година – революционен образ .

Правителството упрекна „ злонамерени детайли “ от чужбина в подклаждане на протестното придвижване. Някои подозират също, че консерваторите, противници на умереното течение, част от което е Рохани, желаят да саботират икономическата политика на държавното управление , рискувайки да отприщят придвижване, което може да се окаже мъчно за преодоляване.

„ Има доказателства, изключително в Машхад, че митингите са били проведени, с цел да се натрупат политически дивиденти “, съобщи пред иранската организация Тасним Амир Мохебиян, специалист от Техеран. Той акцентира, че уредниците на това придвижване „ явно не са очаквали, че то ще придобие подобен мащаб. Не можете да си играете с протестните придвижвания “.

Фалиращи банки

Въпреки това недоволството, дължащо се на икономическата обстановка, се усеща от няколко години и доминираше последните избори през май.

Вече се състояха дребни митинги: през последните седмици свързаната със синдикатите организация ИЛНА заяви по-конкретно за митинги на стотици служащи от петролния бранш поради закъснение на заплатите, както и на производители на трактори в Табриз, обявяващи се против затварянето на техния цех.

Недоволството единствено се ускори с банкрута на кредитни сдружения , засегнал милиони вложители. Броят на тези сдружения се усили доста по време на мандата на президента Махмуд Ахмадинеджад. Те се сгромолясаха след спукването на балона на пазара на недвижими парцели.

„ Не съм сюрпризиран от тези митинги. През последните две години имахме шествия против банките и кредитните институции “, напомня Моджтаба Мусави, политолог от Техеран. „ Всички споделят, че протестиращите са от бедните съсловия, само че доста от тях са от междинната класа, която загуби доста от своите активи “, твърди той пред Агенция Франс Прес.

Право на митинг

Въпреки очевидните стопански аргументи, недоволството от ограничението на гражданските свободи продължава. Дори членове на консервативната политическа класа признават, че иранците нямат доста благоприятни условия да показват своето неодобрение.

„ Нашата конституция признава правото на митинг, само че на процедура няма механизъм за неговото потребление “, акцентира пред организация ИСНА Голамреза Месбахи Могдам, представител на (консервативната) Асоциация на войнстващите духовници. „ Представителите на властта би трябвало да слушат народа. Медиите също имат обвързване да отразяват митингите “.

В неделя самият президент Рохани прикани за основаване на „ пространство “, в което хората да могат да показват „ ежедневните си терзания “ .

Някои специалисти се съмняват, че митингите може да съставляват сериозна опасност за режима и считат, че те не наподобява да следват ясна организационна скица. Политическите лозунги се считат за ненадейно преимущество за режима, което му разрешава да предприеме строги дейности против протестиращите , определяйки ги като антисоциални и склонни към принуждение.

„ Системата избира политическите митинги пред провокираните от стопански аргументи , тъй като първите са по-лесни за управление “, акцентира Мусави.

Ерик Рандолф, АФП
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР